Обръщение на Негово блаженство Атинския архиепископ г-н Христодулос



Източник: Пресслужба на Св. С. Е. Ц.

Обръщение на Атинския архиепископ по случай деня на бежанците

(20 юни 2006)

"Шест милиона и шестстотин хиляди души изпаднаха в положението на изгнанници през 2005 г. Те потърсиха убежище както в съседни, така и в по-отдалечени страни; повечето от тях се отправиха към страни от т. нар. "развит свят". Афганци, колумбийци, иракчани, суданци и сомалийци, хора с различна култура и език, различна история и религия, имащи обаче обща съдба. Те нямат нищо друго, освен един вързоп на рамо. Изкоренени от родните си места, те търсят ново място, където да бъдат приети, тъй като са се оказали чужди и врагове в Родината си.

Сбрани в лагери, измръзнали и гладни, по планини и пещери, намерили временни мизерни убежища. Знаем, че земята никога не оставя съвсем човека, но по-корави от нея се оказват сърцата на онези, които не могат да приемат другия, слабия, бежанеца. Наистина трудно е да си помислим, че неразумната природа се е оказала по-гостоприемна от разумните твари Божии. Увълчването на човека е особено видно в тази ситуация.

Ние, водейки борба да върнем човека в неговото изначално положение на хубост и доброта, носейки милосърдието като знаме на християнина, а и знаейки, че мнозина от нас не толкова отдавна изживяха тази съдба – на бежанеца, нека мислим за живота си на тая земя като за кратко явление и, надявайки се на Бога, нека споделяме с останалите люде земята, която иначе ни е назаем дадена за кратко, доколкото всички сме длъжници и съраби, които се радват на гостоприемство в един свят, подарен ни от Твореца."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...