Обръщение на Руския патриарх Кирил към чедата на Православната църква



Руският патриарх Кирил се обърна към архипастирите, пастирите, монасите и всички вярващи на Руската православна църква със следното обръщение по повод започналите днес военни действия на Руската федерация в Украйна:

 

Ваше блаженство! Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства! Скъпи отци, братя и сестри!

С дълбока сърдечна болка възприемам човешките страдания, причинени от случващите се събития.

Като патриарх на цяла Русия и предстоятел на Църквата, чието паство е в Русия, Украйна и други страни, аз дълбоко съчувствам на всеки, който е бил докоснат от нещастието.

Призовавам всички страни в конфликта да направят всичко възможно, за да избегнат цивилни жертви.

Обръщам се към епископи, пастири, монаси и миряни с призив да окажат всякаква помощ на пострадалите, включително бежанци, хора, останали без подслон и препитание.

Руският и украинският народи имат обща многовековна история, която започва с покръстването на Русия от Светия равноапостолен княз Владимир. Вярвам, че тази дадена от Бога връзка ще помогне за преодоляване на възникналите разделения и противоречия, довели до настоящия конфликт.

Призовавам цялото изпълнение на Руска православна църква да издигне дълбока и гореща молитва за бързо възстановяване на мира.

Нека Всемилостивият Господ чрез застъпничеството на нашата Пречиста Владичица Богородица и всички светии да пази руския, украинския и другите народи, които нашата Църква обединява духовно!

+ Кирил, Патриарх на Москва и на цяла Русия

Източник: patriarchia.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...