Обсъжда се законопроект за забрана на Украинската православна църква – Московска патриаршия



Във Върховната Рада на Украйна е внесен законопроект за забрана на Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ – МП) на територията на Украйна. Това означава забрана на най-масовата православна църква в страната, съобщава сайтът на Украинската служба на Радио Свободна Европа. Входяща карта на документа е публикувана на сайта на парламента.

Законопроектът, който все още не е влязъл в графика за гласуване, предвижда цялата собственост на УПЦ – МП в рамките на 48 часа от датата на приемане на закона да бъде национализирана. Църквата ще загуби и архитектурни паметници като Киево-Печорската лавра, Почаевската лавра и Светогорската лавра – се посочва в публикацията. На енории, манастири и семинарии са предоставени 14 дни, за да си изберат „нова църква въз основа на законодателството за свобода на съвестта“.

Украинската православна църква има широка автономия в рамките на РПЦ, но често е критикувана за връзките си с Москва. Нейният глава, митрополит Онуфрий, е постоянен член на Синода на РПЦ. В същото време организацията на Православната църква не предполага формално подчинение по вертикала, главата на РПЦ патриарх Кирил не може да бъде наречен „глава на църквата“; енориите са „подчинени“ на епископи, сред които предстоятелят на УПЦ-МП има само почетно първенство.

От края на февруари редица епархии и енории на РПЦ в Украйна и в западните страни остро критикуваха фактическото пренебрежение на Кирил към войната в Украйна. Най-малко 15 от 53-те епархии на УПЦ и  различни енории по света са спрели да споменават патриарх Кирил на службите.

През май е предвидено свикване на архиерейски събор на Руската православна църква, а редица църковни експерти призовават за повдигане на въпроса за независимостта на УПЦ или абдикацията на Кирил. Представител на Украинската православна църква е напомнил по-рано в интервю за украинската служба на Радио Свобода, че вярващите на Украинската православна църква са също украинци. „Трябва да се обединим, за да защитим страната си, а след войната ще решим, всяка деноминация поотделно, как да живеем“, е заявил цитираният от  редакцията църковен представител.

Източник: Радио Свобода

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...