Обявиха началото на реконструкцията на българския храм „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин



Фокус

Под открито небе в църквата, останала без покрив “Св. св. Константин и Елена” в Одрин, министър Стефан Данаилов обяви официално началото на ремонтните дейности по реконструкцията на храма.

Водосветът отслужи старозагорският митрополит Галактион. Той изрази надежда с Божията помощ храмът да бъде възстановен. “Особен и тъжен е моментът, когато виждаш рухнала българска светиня. Тази църква е изпаднала в такова състояние от много години. Министерство на културата инвестира в проекта за обновлението й”, обясни министър Стефан Данаилов пред журналисти. Той припомни, че църквата е построена през 1869 за 6 месеца и допълни, че получил уверение, че също за шест месеца тя ще бъде възстановена. “Тя е нужна на нашата духовност, необходима е на нашите приятели от Одрин, защото нашите храмове привличат туристи тук”, каза още министърът. Той обяви, че изграждането на иконостаса на храма ще бъде финансиран от Министерство на културата. Иконите пък, 73 на брой, ще дойдат от българския Национален исторически музей.

Възстановяването на храма ще се извърши от турска строителна фирма на Али Ерол, който е председател на Съюза на архитектите в Одрин. Той е извършил и реконструкцията на другата българска църква в Одрин “Свети Георги”. В момента по сметката за възстановяването на “Св. св. Константин и Елена” има 234 817 евро, отпуснати от българската държава. За цялостното приключване на ремонта ще са необходими още 200 хил. евро.

След обяд министър Стефан Данаилов с кметът на Одрин Хамди Седефчи и областния управител (валията) Нусрет Мироглу. Те ще обсъдят укрепването и благоустройството на гражданските гробища в Одрин, както и евентуалното поставяне на паметна плоча на бившата сграда на българското училище в града.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...