ООН осъди разрушаването на православен храм в северен Кипър


ООН осъди разрушаването на православния храм от ХVІ век “Св. Екатерина” в Карпасия, северен Кипър, през май тази година, във време, когато лидерите на Република Кипър и на окупираната от Турция северна част на острова започнаха нов процес за постигане на мирно решение.

Разрушаването на храма, извършено, за да се освободи терен за застрояване и за строителен материал за сгради, които се строят в с. Трикомо, излезе наяве по време на представянето на една нова книга, издание на Музея на Кикския манастир, със заглавие “Религиозни паметници в окупиран от Турция Кипър”.

Председателят на музея Стелиос Пердикис каза, че събарянето на храма “Св. Екатерина” е станало известно едва миналата седмица, когато фотографски е документирано, че църквата в с. Йерани, на около 27 километра от Фамагуста, представлява куп руини.

Гробището зад храма също е напълно унищожено.

“Смятаме, че унищожаването на културното наследство е неприемливо въобще и в този случай в частност”, заяви Хосе Диас, говорител на Мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP).

“Това се случва в момент, когато сме започнали процес за решаването на кипърския проблем и беше създадена техническа комисия по въпросите на културното наследство”, казва Стелиос Пердикис.

Специалистът по византийска архитектура и изкуство Хараламбос Ходжакоглу, автор на книгата, разказва, че храмът е бил в лошо състояние, след като е бил занемарен в продължение на 34 години. Той е бил ограбен още през 1974 г.

Икони, артефакти, двери, прозорци и други предмети са били откраднати от църквата, но камбанарията с камбаната и кръста останали непокътнати. Покривът на църквата се е бил срутил, а стените били пропукани или наклонени.

“Този паметник беше много важен за развитието на археологията в Кипър”, казва той, като добавя, че “той съхраняваше важни архитектурни елементи за влиянието на готическите паметници върху архитектурата от този период.”

По странно съвпадение на корицата на новата книга, отпечатана преди да се разбере за разрушението, е показан храма “Св. Екатерина”.

Хараламбос Ходжакоглу споделя, че снимката е била избрана от Кикския и Тилирийски епископ Никифор, след като имал видение за храма по времето, когато той е бил събарян.

Новата книга за унищожаването на православното наследство в северната част на Кипър излиза на гръцки и английски, като предстои да излезе и италиански превод.

Книгата е предназначена за изследователи и широката общественост и съдържа архив, извлечен от 20 000 фотографии на всички църкви, манастири и параклиси в северен Кипър, освен тези, които се намират в турските военни зони.

Храмовете, които са запазени от унищожение са “Архангел Михаил” в Кирения, “Агиос Мамас” в Морфу, “Пресвета Богородица” в Трикомо и “Св. Варнава” в Саламин. Някои от тях са превърнати в музеи.

“Повечето църкви са пред рухване”, казва Пердикис, добавяйки, че именно те са обект на разрушаване.

Онези, които са превърнати в джамии, са в по-добро състояние, защото се поддържат.

Ходжакоглу казва, че разрушенията не се ограничават до православните храмове, но засягат също и други изповедания, като римокатолически, протестантски, маронитски и дори еврейски паметници. “Ние представяме това в книгата, за да покажем, че съществува конфликт не само с православните, но и с всичко, което не е мюсюлманско”, казва той. | cna.org.cy, cyprus-mail.com

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...