„Оранжева революция” в православната гимназия „Радонеж”



Източник: CREDO.RU

От известно време руските средства за масова информация активно отразяват така наречения „разкол” в руската Православна класическа гимназия Радонеж. Както духовито пишат журналистите – противно на очакванията, тези настроения във „вътрешноправославната среда” не са внесени от секти или от американското разузнаване, а от самите църковни активисти. „Радонеж“ е първото православно общообразователно училище и първата класическа гимназия в Русия след 1917 год.
В началото на деветдесетте години в сградата на бивша детска градина започва работа първата Православната класическа гимназия в Русия. Много са трудностите около създаването на училище, което да дава всестранно хуманитарно образование на основата на християнската етика. Натрупан е сериозен духовен и педагогически опит, разработени са нови нестандартни възпитателни и образователни методи. Тази година гимназията отбелязва своята петнадесетгодишнина.

Учредител на гимназията е православното братство „Радонеж“, начело с Евгений Константинович Никифоров. Конфликтът, който според някои наблюдатели е довел до катастрофално положение, е между членовете на братството и организаация, създадена от преподавателите в училището. Православното братство „Радонеж“ първоначално се формира като мощна информационна агенция, тясно свързана с Московската партиаршия, а също така като сериозна търговска структура и образователен център. В тази структура влиза самото общество „Радонеж”, създадено през 1987 год., както и туроператорска фирма за поклоннически туризъм, три гимназии, радиостанцията „Радонеж” и аналитическото обзорно предаване „Радонеж”. Несменяем глава на тази структура е Евгений Никифоров.

През пролетта на 2005 г. ръководството на братството взима решение за съкращаване на някои учебни програми и преподаватели, поради тежкото финансово състояние на гимназията. Възмущението на тогавашния директор на гимназията, свещеник Алексий Сисоев и на преподавателите не е било отчетено. Отец Сисоев, като свещенослужител, през април 2005 се подчинява на решението за своето уволнение. Но преподавателите-миряни, създали гимназията през 1990 год., „взимат властта“ в учебното заведение в свои ръце, избирайки свой директор – Наталия Московцева.

В публикуван вчера разговор със заместник-директора на гимназията, завеждащият междуфакултетското отделение по класически филологии в Свято-Тихоновския хуманитарен университет, Рустам Гимандиев, се казва, че за съжаление братството никога не е имало финансова отговорност за състоянието на гимназията и решенията за нейната съдба са се взимали при пълна непрозрачност. Основните източници за финансиране са били таксите от родители на възпитаниците и държавна субсидия.

Тезата на председателя на братството, Никифоров е, че в момента светски лица без благословия са предприели незаконни действия и са завзели гимназията. На фона на другите две православни учебни заведения – гимназиите на преп. Серафим Саровски и св. Йоан Богослов, които са успешни и финансово независими, класическата гимназия наистина се откроява със своите финансови проблеми. Причина за това ръководството на братството вижда в неоправдани педагогически експерименти и идеи на бившия директор, предприети без оглед на изключително трудната пазарна среда за съществуване на частните училища в Русия.

Конфликтът се задълбочава след намесата на църковната администрация, довела в крайна сметка до отстраняване на бившия директор, о. Алексий от длъжността духовник, с указ на Руския партиарх. Натискът, оказан на гимназията, всъщност подтиква миряните към безпрецедентни действия. Обръщайки внимание на устава на „Радонеж”, и осъзнавайки предвиденото там право на избор, хората, които имат отношение към гимназията, решават да станат пълноправни членове на братството и на 18 октомври 2005 избират нов председател – юриста Виктор Пономарьов. Демокрацията се е оказала в полза на православните миряни за защита на техните интереси.

Общественият ефект от този демократичен порив на преподавателите на гимназията се подкрепя и от съюза на православните братства в Русия. Неговият председател, Леонид Никшич, в свое заявление изказва безпокойство от гоненията на отец Алексий Сисоев и обвинява Никифоров в авторитаризъм. Засега позициите са непримирими; голямото братство „Радонеж” държи на своето, а малкото гимназиално братство прави първите си стъпки без официална благословия – което неминуемо ще провокира обвинения в „разколническа дейност”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...