Освен православните свещеници, и имами и равини се интересуват от руската армия



Източник:
Arménie en ligne

След православните свещеници, които получиха правото да проповядват в руската армия след 70 години съветски атеизъм, равините и имамите съобщиха миналата седмица за намерението си да последват техния пример. „Имами и равини трябва да могат да извършват функциите си във всяко военно поделение”, – е заявил на пресконференция в Москва равинът Аарон Гуревич от Федерацията на еврейските общности в Русия, отговарящ за връзките с армията.

„Между 15% и 17% от руските военни са мюсюлмани и също трябва да имат правото да упражняват своята вяра”, – е оценил от своя страна Рустам Валеев, представител на Централното управление на руските мюсюлмани. „Около 2000 православни свещеници проповядват в руската армия и техният опит ни се струва много положителен”, – е споделил А. Гуревич.

При липсата на каквото и да било законодателно решение в тази област, Руската православна църква беше отправила миналия април апел към държавата, обществото и традиционните религии в Русия (ислям, юдейство и будизъм) за съвместни усилия, с цел да се възстанови официално служението на свещеници в армията, с което „да се намали броят на самоубийствата и на унижаването на човешкото достойнство” в руската войска.

Православната църква желае да поднови традицията на „военните свещеници”, съществувала в Руската империя и прекъсната с идването на болшевиките на власт през 1917 година. Някои висши военни и част от обществото се противопоставят на завръщането на вероизповеданията в армията, като се опасяват, че това може да разпали междуетническото напрежение, което и без това е доста силно, особено сред новобранците.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...