Освещаването на новата катедрала на Румъния в снимки



На 25 ноември тържествата по случай освещаването на новата катедрала на Румъния събраха в Букурещ над 30 хиляди вярващи румънци, както и поклонници от други страни. Вселенският патриарх Вартоломей и Румънският патриарх Даниил извършиха последованието по освещаването на светия олтар, а след това отслужиха и първата света Литургия в новия катедрален храм. С двамата патриарси съслужиха и 60 архиереи от поместни църкви посестрими.

Патриарх Вартоломей предаде на Румънския патриарх подарък за новата катедрала – икона на Възнесение Христово, изписана по молба на Вселенския патриарх от светогорски иконописци от братството на манастира „Ксенофонт“ . Румънският патриарх също връчи дар на своя събрат – икона на свети апостол Андрей Първозвани, който е почитан като покровител и на Румънската, и на Вселенската патриаршия.

„Великият духовен фар, който заблестя от върха на новата катедрала, ще разпръсква надалеч светлината на Христос и ще изпраща посланието за надежда и спасение на онези, които са близо, но и които са далеч от нас“, каза в празничното си слово Вселенският патриарх. Той отправи благодарност, че бе поканен заедно със своите събратя да сподели голямата радост, която в този важен момент преживяват всички православни румънци, и отбеляза още:

„Възхищаваме се на високата богословска култура, която притежава Негово Светейшество патриарх Даниил, както и на неговото благодатно усърдие, което влага във всичките дейности на своето служение. С Негово Светейшество ни свързва старо приятелство, искрено, изпитано и непоклатимо, свързват ни любовта в Христос и доброто разбирателство. Този факт се отразява пряко и позитивно на отношенията между нашите две патриаршии. Съучастието в днешното духовно събитие още веднъж свидетелства за това. Вярваме, че тази връзка в Христос, изпълнена с духовна, братска топлина, изразена и на междуличностно, и на междуцърковно ниво ще продължи завинаги; и че това, че тази връзка е постоянно обновявана и оживотворявана, ще бъде от полза не само за благото на Румънската църква и Вселенската патриаршия, но и за Православна църква изобщо.

В своето обръщение към клира и миряните по повод знаменателното събитие Румънският патриарх Даниил отправи специална благодарност към митрополита на Патра Хризостом за това, че донесе за поклонение нетленната ръка на св. Апостол Андрей Първозвани, след като през 2011 г. румънците имаха възможност да се поклонят пред главата на светия апостол. „Главата на свети Андрей ни помогна да имаме в ума си идеята за построяването на тази катедрала, а неговата ръка – това е ръката, която осъществи този план в реалността. Апостол Андрей ни подкрепя да мислим и да работим в полза на духа, да бъдем мисионери в нашето съвремие по неговия пример“.

 

Източник и снимки: Basilica.ro

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...