Освещаване на нова църква и православен център на Московската патриаршия в Холандия



Източник: Archiepiskopia.be

В събота, 16 декември 2006 година, в Амстердам брюкселският и белгийски архиепископ Симеон, отговарящ и за епархията на Московската патриаршия в Холандия, е извършил тържествено освещаване на новия храм на енорията „Свети Николай” и на православния център на Московската патриаршия в града. В служението са участвали десет свещеници, трима дякони и няколкостотин вярващи. Присъствали са и католическият епископ на Харлем, представители на Ордена на капуцините, на коптската и старокатолическата църква, на Съвета на църквите в Амстердам и на икуменически организации. След края на богослужението се е състоял официален прием.

Основана през 1974 година от православни руснаци, сърби и холандци, от самото начало на съществуването си енорията „Свети Николай” има мултикултурен характер и богослуженията се извършват на църковнославянски и холандски език. Днес енорията обединява няколкостотин вярващи от двадесетина различни националности: руснаци, холандци, сърби, украинци, гърци, румънци, грузинци и еритрейци. Нарастващият брой вярващи е принудил настоятелството да потърси друго място за енорията, което е станало факт през 2004 година с покупката на просторен манастирски комплекс, принадлежал преди това на Ордена на капуцините. В множеството помещения ще се настанят, освен енорийската църква „Свети Николай”, и едно енорийско училище, книжарница и библиотека.

Архиепископът на Брюксел и Белгия Симеон е заявил: „С разпадането на Съветския съюз голямо множество бивши граждани на СССР пристигнаха на Запад и сред тях – множество православни. Когато православните пристигат някъде, те искат да имат своя църква, където богослуженията да се извършват на техния език, където могат да се изповядват, да се причастяват, да говорят руски!”

Енорийският свещеник отец Сергей Овсянников е пояснил: „Това не е просто една църква, а грандиозен манастирски комплекс. Тук има много помещения, където ще открием училище, и където вече има библиотека с няколко хиляди книги, заемащи три големи зали”.

В заключение, отец Сергей Стандхарт, друг свещеник от енорията, казва: „Защо днес хората напускат протестантизма и приемат православието или други изповедания? Защото хората са уморени да вярват само с разума!”

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...