Останките на Деникин и Илин бяха погребани на руска земя



Източник: Pravoslavie.Ru

На 3 октомври в Москва Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II оглави церемонията, по време на която останките на починалите в изгнание генерал Антон Деникин, водач на руското антиболшевишко движение от времето на гражданската война в Русия, и големия руски религиозен философ на ХХ век Иван Илин намериха покой на родна земя в некропола на Донския манастир в Москва.

Церемонията започна с освещаване на крайъгълния камък на параклиса-мемориал в чест на националното съгласие и помирение, който ще пази паметта на всички загинали по времето на трагичните братоубийствени размирици в Русия през XX век.

Светейшият Патриарх отслужи панихида в Голямата катедрална църква на Донския манастир над ковчезите с останките на генерал Деникин и Иван Илин, докарани от САЩ и Франция в съгласие с последната им воля – да бъдат погребани на родна земя след като Русия се освободи от комунизма.

На церемонията, почетена от хиляди хора, присъстваха видни руски интелектуалци и държавни мъже, както и представители на Московската патриаршия и Руската задгранична църква. Тук бяха московският кмет Юрий Лужков, министърът на културата Андрей Соколов, известният руски режисьор Сергей Михалков, Смоленският и Калининградският митрополит Кирил, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, а също и деветдесетгодишната дъщеря на генерал Деникин – г-жа Марина Деникина.

Негово Светейшество се обърна със слово към присъстващите: “Днес сме свидетели на историческо събитие. На родна земя се завръщат паметните синове на Русия — генерал Антон Иванович Деникин и философът Иван Александрович Илин. Те се завръщат тук с телата си, но духът им никога не е напускал Русия.

Въпреки че по своето възпитание, дарби и възгледи двамата бяха различни хора, и големият руски пълководец, и бележитият руски философ усещаха еднакво тежко трагичността на своето изгнание. И двамата се стараеха да осмислят сполетялата Русия катастрофа и страшната братоубийствена война.

Далеч от родната си земя те останаха предани патриоти, скърбейки заедно с руския народ за всичко, което се вършеше в Русия. Руската трагедия не им попречи да обичат своя народ и да вярват в неговото бъдеще. Иван Александрович Илин писа: “Ние трябва да виждаме нашия народ не само в неговите метежни страсти, но и в смирената му молитва; не само в греховете и паденията му, но и в неговата доброта, неговата доблест, неговите подвизи”.

Копнежът по Русия не остави тези двама нейни синове до последните дни на живота им. Днес, подобно на праотеца Иосиф, завещал да изнесат неговите кости от Египет (Изх. 13: 19), генерал Деникин и философът Илин посмъртно се завръщат в родината. Те вярваха, че ще настъпи време, когато нашата страна, велика и свободна, ще може отново да ги приеме. И ето че по Божи Промисъл този ден наистина настъпи.

Това, което става днес, свидетелства за възстановяващото се единство на нашия народ, разделен от трагичната история на миналия век. Днес присъствахме при освещаването на мястото на бъдещия параклис, който ще стане символ на националното единение и помирение, знак, че разделението на нашия народ, съществувало в течение на осем десетилетия, си е отишло в миналото”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...