Отговорът на Полската православна църква: “Обединителният събор” задълбочи проблемите в Украйна“



Негово Блаженство Сава, митрополит на Варшава и на цяла Полша, е изпратил до предстоятеля на УПЦ-МП, митрополит Онуфрий, писмо от 31 декември 2108 г., с което го уведомява как Полската православна църква отговаря на обръщението на Константинополския патриарх Вартоломей по повод последните събития в Украйна. Седмица по-рано, на 24 декември, патриарх Вартоломей е изпратил обръщение до предстоятелите на всички поместни православни църкви, с което ги информира за резултатите от така наречения „Обединителен събор“, който се състоя в Киев на 15 декември 2018 г., и изразява надежда за признаване на новосформираната структура и новия й ръководител.

В писмото на митрополит Сава се подчертава, че Полската православна църква се придържа към принципното спазване на каноничните норми на църковния живот, според които статутът на автокефалност може да се даде само ако в страната има една Църква. Тъй като в Украйна има няколко схизматични групи, те трябва първо да се покаят и да се върнат в лоното на Църквата. Само тогава може да започне дискусия за осигуряването на автокефалия. Самата автокефалия, според убеждението на поместните православни църкви, се предоставя по препоръка на Църквата-майка след консултация с всички предстоятели на поместните православни църкви. Неспазването на тези изисквания може да доведе до по-нататъшно разделяне, тъй като догматичните и каноничните въпроси не трябва да се ръководят от политически съображения.

Предстоятелят на Полската църква напомня за свое писмо до патриарх Вартоломей с предложение да събере предстоятелите на поместните православни църкви за обсъждане на създалата се ситуация с Православната църква в Украйна, която всеки ден става по-опасна за единството на Православието в цялата му пълнота. Само съборно решение може да помогне да се реши проблема на Украинската църква, се казва в писмото.

Митрополит Сава отново отбелязва указанията на архиерейския събор на Полската православна църква – “че лица, лишени от епископски и презвитерски сан не могат да бъдат лидери в установяване на мира в православната църква на Украйна. Техните действия внасят още по-голям безпорядък и съблазън. Съборът забранява на ППЦ литургично и молитвено общение с разколниците от УПЦ КП и УАПЦ.”

В заключителната част на писмото се отбелязва, че т.нар. “Обединителен събор” не е отстранил проблема, а напротив – задълбочил го е. “В него (събора) взеха участие представители на разколнически групи, лишени от свещенически и епископски сан. Филарет Денисенко е низвергнат до положение на светско лице; след което той е “ръкополагал” свои последователи. Това са хора без благодатта на тайнството; и ние признахме това, Ваше Светейшество, както и всички предстоятели на поместните православни църкви. Съгласно нашата древна църковна традиция, забраната снема този, който я е наложил. Във всеки случай у Филарет и неговите последователи ние не видяхме разкаянието, покаянието и смирението, които обичайно предшестват снемането на запретите. Нямаше такова нещо; и в тук е проблемът. Затова и тези хора не може да бъдат признати за истински пастири, които да извършват тайнствата в Църквата. На така наречения “митрополит” Епифаний, а в действителност – един светски човек, е нанесена вреда. ”

Завършвайки писмото си, предстоятелят на Полската църква се обръща към патриарх Вартоломей с призив: “ Ваше Светейшество! Вашето решение за църквата в Украйна изисква всеправославно обсъждане. Затова и аз за пореден път се обръщам към Вас с молба да обмислите решение за събиране на предстоятелите на поместните православни църкви. Ние искаме да видим, че Вашите действия обединяват Православието, а не го разделят. “

Източник: http://vzcz.church.ua

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...