Отец Федерико Ломбарди: Църквата не се страхува от истината



"Истината ще ви направи свободни, казва Христос. Църквата не се страхува от истината и за да бъде вярна на своя Господ, нейните членове трябва да умеят да признават собствените си грешки”. Така Генералният директор на Радио Ватикана, отец Федерико Ломбарди, е коментирал събитията около оставката на Архиепископа на Варшава, монсеньор Станислав Виелгюс.

Днес Радио Ватикана публикува информация за приетата оставка от каноничната служба на Архиепископа на Варшава. Апостолическата нунциатура във Варшава е съобщила, че оставката е връчена на Папа Бенедикт ХVІ на основание член 441, параграф 2 от Кодекса за канонично право, в деня определен за встъпването на архиепископа в длъжност. Ден по-рано католическият духовник е признал отговорността си в сътрудничество с тайните комунистически служби в миналото.

Днес Папа Бенедикт ХVІ е приел пастирската оставка на архиепископ Виелгюс и назначил на неговото място кардинал Йозеф Глем, примас на Полша и апостолически администратор на архиепархията на Варшава, до нови разпореждания. Тази сутрин, кардинал Глемб е отслужил литургия в катедралата Св. Йоан Кръстител и в проповедта си е критикувал начина на предявяване на обвиненията срещу монсеньор Виелгюс.

Генералният директор на Радио Ватикана, отец Федерико Ломбарди, е казал още, че поведението на монсеньор Виелгюс по време на комунистическия режим в Полша сериозно компрометира неговия авторитет пред вярващите. „Затова, въпреки неговата смирена и вълнуваща молба за прошка, отказа от архиепископското седалище във Варшава и готовността на Светия Отец да го приеме, оставката изглежда най-подходящото решение в създалата се объркана ситуация в страната.”

Отец Ломбарди счита, че атаката срещу монсеньор Виелгюс е част от една по-широка кампания срещу Католическата църква в Полша. Кампания, която имат достатъчно ресурси да водят бивши и настоящи врагове на църквата. Според него случаят не е първият и вероятно няма да бъде последният, в който бива атакуван представител на Църквата на базата на документи на тайните служби от миналото. "Става въпрос за огромен материал и в търсенето на оценки и достоверни заключения не трябва да се забравя, че той е продукт на апаратчици на един подтискащ и изнудвачески режим."

”Нека пожелаем на църквата в Полша да съумее да преодолее смело и съзнателно този труден период, за да продължава да дава своя ценен и изключителен принос за вярата и евангелския устрем на църквата в Европа и по целия свят”, завършва коментарът на отец Фредерико Ломбарди, цитиран от Радио Ватикана.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...