Откриване на фотоизложба „Руската православна църква днес” в Брюксел



Източник: orthodoxeurope.com
Представителството на Руската православна църква пред европейските институции и Руската информационна агенция „РИА-Новости”, с подкрепата на Постоянното представителство на Руската федерация пред Европейските общности, ще открият фотоизложба на тема „Руската православна църква днес” на 10 май в параклиса „Свето Възкресение” в Брюксел.

След почти седемдесет години съветско управление, Руската православна църква преживява период на възраждане. Реконструкцията на великолепни църкви, възобновяването на енорийския живот, на богословската мисъл, повторното отваряне на манастирите и семинариите – всичко това наистина се случва. Често ни се струва, че всички усилия на Руската православна църква днес са съсредоточени върху възстановяването на външния блясък, изгубен по време на съветското робство. Това не е съвсем вярно.

Това, което характеризира съвременната история, е завръщането на Руската православна църква в обществения сектор, в качеството си на пълноправен участник в обществения живот, играещ важна културна и политическа роля. Днес Църквата изпълнява много дейно своите милосърдни програми и подпомага най-беззащитните членове на обществото: бездомници, безработни, бежанци, многодетни семейства, самотни стари хора, деца от трудни семейства, сираци и хора с недъзи, независимо от политическите и религиозните им убеждения.

Надяваме се, че фотоизложбата ще помогне на мнозина да опознаят по-добре тези често забравяна и скрита страна от съвременния живот на Руската православна църква, се казва в съобщението за събитието.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...