Откриха скрита музика в „Тайната вечеря“ на Леонардо



Източник: Actualno.com

Италиански музикант и компютърен техник твърди, че е открил кодирани ноти в "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, съобщи Асошиейтед прес. Джовани Мария Пала е убеден, че ренесансовият гений е кодирал в картината си тържествено музикално произведение за акомпанимент на нарисуваната сцена. 


"Звучи като реквием – каза той – като саундтрак, който подчертава страданието на Иисус. В книгата си "Скритата музика", която вчера излезе от печат в Италия, Пала обяснява как е интерпретирал музикално елементи от картината, които имат символично значение в християнската теология.
Първото нещо, което осъзнал, било, че ако начертае петолиние на картината, самуните хляб на масата и ръцете на Иисус и св. апостоли приличат на ноти. Нотите обаче не се свързвали в мелодия, докато Пела не осъзнал, че те трябва да се четат от дясно наляво, както е особеният стил на писане на Леонардо.
Пела открива и други символи, които му подсказват бавния ритъм и продължителността на всяка нота. Резултатът е химн с продължителност 40 секунди. Най-добре е той да бъде изпълняван на орган. Това е и инструментът, който най-често се използвал по времето на Леонардо за църковна музика.
Алесандро Вецози, директор на музея на Леонардо в родния му град Винчи, каза, че хипотезата е правдоподобна. Той напомни, че и преди ръцете на Апостолите са интерпретирани като ноти от григориански псалм, но досега такава интерпретация за хлябовете няма.
Леонардо е известен предимно с картините, скулптурите и изобретенията си, но той е имал и музикална култура. Той е свирел на лира, измислил е няколко музикални инструмента и дори е създал музикални загадки.
Леонардо рисува "Тайната вечеря" от 1494 г. до 1498 г. в миланската църква "Санта Мария деле Грацие".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...