Официална визита на представител на Ватикана в Москва


Източници: Chrétienté.info; РИА Новости

Секретарят на Ватикана за държавните връзки архиепископ Джовани Ладжоло е осъществил през изминалата седмица четиридневно официално посещение в Москва. Там той се е срещнал с католическия епископат в Русия, с външния министър Сергей Лавров и други държавни лица, както и с представители на Руската православна църква.

В петък външният министър на Ватикана е разговарял с митрополит Кирил, завеждащ Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия. Двамата са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес за двете страни.

След срещата, пратеникът на римокатолическата църква е заявил, че разширяването на сътрудничеството между Руската православна църква и Ватикана е от полза за укрепването на традиционните европейски морални ценности и трябва да спомогне за затвърждаването на единството на християните от различните вероизповедания. «Съсредоточихме вниманието си върху възможността за по-тясно сътрудничество в рамките на международните и най-вече европейски организации, за да можем да осъществим съвместно християнското свидетелство и да допринесем заедно за утвърждаването на християнските ценности”, е отбелязал архиепископ Ладжоло.

Запитан от журналистите, представителят на Ватикана е обяснил, че конкретните проблеми, които пречат на развитието на отношенията между римокатолиците и православните, като например католическият прозелитизъм на територията на православните страни, не са били обсъждани при срещата между двамата епископи.

От своя страна, митрополит Кирил е подчертал важността на срещата, предвид разгледаните „многобройни въпроси, представляващи интерес за Руската православна църква в контекста на европейската интеграция”, като е напомнил за „положителния опит на сътрудничество с римокатолическата църква при разглеждането на Европейската конституция”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...