Официално съобщение на САС на СПЦ по повод най-новите събития в Косово и Метохия


СПЦ

На извънредното си заседание, състояло се на 17 февруари 2008 година в Патриаршията, Светият Архиерейски синод на Сръбската православна църква прие текста на следното съобщение за местната и международната общественост по повод най-новите събития в Косово и Метохия:

Както Църквата и по-рано безброй пъти е правила това, и сега съобщава, че Косово и Метохия са били и трябва да останат съставна част от Сърбия, според резолюциите на Обединените нации, Решението на Съвета за сигурност 1244, както и всички релевантни международни конвенции за човешките права и правата на народите, и за ненарушимостта на международно признатите държавни граници. Всяко друго решение представлява погазване на Божията и човешката правда, а също и насилие с дългосрочни последици, както за Балканите, така и за цяла Европа.

Всички международно признати и потвърдени договори, неотменени досега с нито един международен акт, като се започне от Договора от 1913 година, международните решения от 1918 и 1945 година, до решението на Съвета за сигурност 1244 от 1999 година, както и неотдавнашното приемане на интегрална Сърбия в Обединените нации, потвърждават, че изключването на Косово и Метохия от състава на Сърбия представлява насилие, присъщо единствено на периодите на окупация и тирания, за което се надявахме, че времето му в Европа и в света е отминало. В конкретния случай, това представлява ново узаконяване на Отоманското вековно насилие и последиците му по тези места, както и повторното прилагане на фашисткото решение (на Мусолини и на Хитлер) относно косовския въпрос от времето на Втората световна война, когато Косово и Метохия бяха присъединени към т.нар. Велика Албания, и когато стотина хиляди православни сърби бяха прогонени от вековните си огнища, също както през 1999 година, с цел никога вече да не се завърнат.  

При това, нещото, което дълбоко ни озадачава, е фактът, че, по думите на един американски посланик, заради обявеното сега противоправно и незаконно признаване от страна на правителствата на Съединените американски щати, Великобритания, Германия, Франция, Италия и др. – самопровъзгласяването на независимостта на Косово – са извършени и самите бомбардировки над Сърбия и Черна гора. Следователно, „защитата” на човешките и малцинствените права с бомбардировки, наречени „Ангел на милосърдието”, представляваше единствено подготовка за това окончателно потъпкване на правдата и изтръгване на сърцето на Сърбия от нейните недра.

Вследствие на това, разглеждайки този акт на провъзгласяване на независимостта на Косово като нищожен, акт на насилие над правото и правдата, Светият Архиерейски синод и цялата ни Църква, с надежда за възможно по-скорошната победа на Божията правда и истинското човешко право, призовава Негово преосвещенство епископ Артемий Рашко-Призренски, неговото свещенство, монашество и целия косовско-метохийски сръбски православен народ, както и другите в Косово, застрашени от този незаконен акт, да останат при своите огнища и светини, като запазят мир и вяра в окончателната победа на Божията правда и проявят любов към всички, доколкото зависи от нас. Нека в тези трудни времена, както и в досегашната, особено косовска страдалческа история, по думите на апостола на народа Павел, „във всичко се препоръчваме за служители Божии, с голямо постоянство, в скърби, в нужди, в утеснение, (…), със слово на истина, със сила Божия, чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка, при чест и безчестие…” (2Кор. 6, 4-8). Нека имаме винаги пред очите и в сърцето си непобедимото слово на истинския Бог: „Който претърпи докрай, ще бъде спасен” (Мат. 10, 22).

Очакваме от Обединените нации и Съвета за сигурност в духа на своите резолюции и Решението 1244, както и със своите международни ангажименти, спешно да вземат под защита потъпкването на човешките, верските и държавните права на Република Сърбия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...