Охридският архиепископ Йован пуснат за кратък домашен отпуск от затвора



Източник: Светигора прес

Негово високопреосвещенство охридският архиепископ и скопски митрополит Йован е бил пуснат по-миналия уикенд на свобода от скопския затвор Идризово, за да отпразнува именния си ден, празника на свети Йоан Златоуст (13-26 ноември, ст. ст.).

Както обясни пред Радио „Светигора” Негово преосвещенство брегалничкият епископ Марко, в Охридската архиепископия се надяват, че архиепископ Йован скоро ще бъде пуснат на свобода, но засега нямат конкретни сведения кога ще стане това. „През миналия уикенд архиепископ Йован беше пуснат на свобода, за да отпразнува именния си ден, празника на свети Йоан Златоуст, който е и храмов празник на манастира. На Светата архиерейска литургия, която той отслужи в неделя, се бяха събрали множество вярващи от цяла Македония. Разбирайки, че е на свобода, голям брой хора от цяла Македония дойдоха, за да отбележат със своя архиепископ паметта на свети Йоан Златоуст”, – каза преосвещеният владика Марко.

Владиката Марко съобщи, че въпреки всичко, архиепископ Йован е крепък духом, което му дава сила да издържи на всички изкушения. „Загрижени сме за физическото му здраве, въпреки че той ни утешава, че Бог го ободрява и пази. Доколкото може да се каже това за човек, който е в затвора, сред хора, които не са от неговата категория, защото той е политически затворник, докато оставалите са осъдени за различни криминални дела, архиепископът е в добро състояние”, – обясни владиката Марко.

„Самият архиепископ Йован каза, че за него, а и за всички нас в Църквата, това излизане е голяма утеха. Той се е почувствал силно окуражен и укрепен, като е видял целия онзи насъбрал се народ на светата Божия служба, защото, както самият той каза, в затвора най-тежко му е това, че не може да вижда хората, които обича”, – заяви брегалнишкият владика.

Той изтъкна, че от македонските власти досега няма никакви обещания за освобождаването на архиепископ Йован. „Под натиска на Европейския съюз македонските власти се съгласиха да променят Закона за верските общности и религиозните групи и се надяваме, че и това скоро ще стане. Така ще покажат знак на добра воля да решат проблемите на верските общности в Македония”, – каза той.

„Все пак, опитът на Църквата Божия, воден от опита на светиите, мъчениците и апостолите ни казва, че колкото повече Църквата е гонена, толкова повече Бог я укрепва, като й дава в изобилие Своята благодат и окуражава вярващите на всяка крачка, за да издържат на изкушенията”, – заключи владика Марко.

Превод: Екатерина Крумова



Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...