Охрид: Световна конференция за диалог между религиите през есента



Източник: Дневник

Световноизвестната актриса Анджелина Джоли, съпругата на президента на САЩ Лора Буш и Нелсън Мандела, борец против апартейда и лауреат на Нобелова награда за мир са в списъка на гостите на Световната конференция за диалог между цивилизациите, която ще се състои в Охрид от 26 до 29 октомври. В Охрид се очакват и известният моден дизайнер Пиер Карден, йорданската кралица Рания и оперната дива Монсерат Кабайе.

Идеята на конференцията да бъдат поканени известни и признати в света личности с различен принос към развитието на диалога между народите и религиите е на премиера на Македония Никола Груевски.

Анджелина Джоли е посланик на УНИЦЕФ, организация, занимаваща се с правата на децата. Съпругата на американския президент Лора Буш е почетен посланик на ЮНЕСКО за грамотността, а Нелсън Мандела е посланик на добрата воля на ЮНЕСКО.
По време на конференцията е предвиден концерт на Борис Траянов (известен македонски баритон – бел. прев.) заедно със световната звезда на оперното пеене Кабайе.
На конференцията, която ще бъде финансово и логистично подкрепена от ЮНЕСКО, ще присъстват представители на Православната и Католическата църква, различни протестантски деноминации, сунити и шиити, представители на хиндуизма, будисти и конфуциани. Подготовката е възложена на Министерството на културата на Македония, в сътрудничество с Комисията за връзки с верските общности и религиозните групи и с представителите на верските общности в Македония. Национален координатор на екипа е Елизабета Канческа-Милевска, държавен секретар в Министерството на културата.

Според Лидия Топузовска, секретар на Националната комисия на ЮНЕСКО за Македония идеята, предложена от премиера Никола Груевски, вече се осъществява. Тя споделя, че темата за междурелигиозен диалог е актуална не само в Македония, но и в рамките на ЮНЕСКО и Съвета на Европа. Организаторите вече са определили темите. Лайтмотивът на срещата ще бъде „Приносът на вярата и културата към мира, взаимното уважение и съвместния живот”, а трите подтеми, които ще бъдат дискутирани, са: „Истински мир между народите е невъзможен без истински мир между религиите”, „Религията и образованието, тяхната роля в трансформацията на обществото” и „Приносът на общите ценности на различните култури и религии за бъдещето на човечеството”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...