Още за кризата в Кипърската Архиепископия


Източник: athos.alexsoft.gr

На 24 октомври трима йерарси от Кипърската Архиепископия посетиха Вселенския Патриарх, за да търсят неговата евентуална намеса, за обявяване на избор за нов Архиепископ на Поместната Църква. Според митрополита на Пафос Хризостом обаче Вселенският Патриарх Вартоломей няма да пожелае да се намеси в делата на една автокефална Църква.

“Тримата членове на Светия Синод сгрешиха, като отидоха във Вселенската Патриаршия”, заяви завчера митрополитът на Пафос Хризостом. Освен това, старшият сред йерарсите предположи, че Всленският Патриарх ще повтори на тримата, че не може да се намесва в проблемите на една автокефална Църква, ако липсва единодушна позиция на Светия Синод. Заедно с това, митрополит Хризостом потвърди, че вече е изпратил писмо до Патриарх Вартоломей, в което анализира настоящото положение на нещата и излага своята теза. Запитан за посещението на тримата митрополити в Константинопол, председателстващият Светия Синод заявява: “ни повече, ни по-малко, отидоха при Вселенския Патриарх, за да обвиняват Синода и да компрометират Кипърската Църква”.

“Сигурен съм, че Вселенският Патриарх, когото познавам лично вече 28 години, е умен и образован човек и разбира тези проблеми по-добре от всеки друг. Вярвам, че след като ги изслуша, ще им каже, че не желае да се намесва в една автокефална Църква, както ни е казвал впрочем много пъти, че само при положение на единодушие може да се очаква някаква негова намеса. Сега пред него не само ще има малцинство, но на всичко отгоре това малцинство се състои от един Митрополит и двама Епископи. По тези административни въпроси Епископите нямат глас, глас имат Митрополитите”, наблегна той.

Митрополит Хризостом спомена, че е изпратил на Вселенския Патриарх писмо, в което споменава, че Светият Синод който се е събрал по темата за изборите, обсъдил проблема и решил кое е в интерес на Кипърската Църква.

“Като вземем предвид и постоянните съвети на Вселенския Патриарх, че би трябвало да съществува единодушие за да се намеси, писах му в писмото, че решението на Синода беше взето с мнозинство. Патриархът е опитен, не за първи път се сблъсква с подобен проблем на местна Църква. Не са му необходими обяснения или доказателства от наша страна. Ще приеме по най-добрия начин целия случай”. Митрополит Хризостом спомена също, че ако Вартоломей желае след срещата си с тримата, да се свърже и с него, то той с удоволствие ще приеме.

Поканен да коментира, дали позицията на тримата йерарси ще има последствия в по-нататъшната работа на Светия Синод, Митрополитът на Пафос отвърна отрицателно, подчертавайки, че сам той желае да не се стига до напрежения. “Няма да накажем никого, нито пък ще им налагаме епитимии. Онова, което искаме, е да бъдат трезви и да служат за доброто на Църквата. За двете години и половина, в които председателствам Синода, в него властва демократичен дух, но там където няма единодушие, всички следват мнението на мнозинството”, заяви още Митрополитът на Пафос.

За подробности вижте предишната новина в Православие България.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...