О. Георги Максимов: Не съм подчинен на Александрийския патриарх и той не може да ме съди



О. Георги Максимов

Отец Георги Максимов, който в момента е един от организаторите на новосъздадената руска патриаршеска екзархия в Африка, коментира в своя профил във Facebook съобщенията, че е повикан да се яви на църковен съд в Александрийската патриаршия. Той заяви, че не е получавал никакви призовки и че всичко това му изглежда като комедия, разигравана от медиите, съобщава сайтът на Съюза на православните журналисти в Украйна.

„Тези дни от медиите научих, че Александрийският патриарх Теодор „за последен път“ се е обърнал към мен и към о. Андрей Новиков с призив „да се завърнем към църковния ред и незабавно да прекратим службите с енориашите“ в Африка. И дори ни заплашва с църковни наказания, в случай че не го послушаме. Аз, разбира се, съм трогнат от това внимание, но съм и учуден. Съгласно каноничното право на Църквата патриарх Теодор не може официално да се обръща към мен и о. Андрей, игнорирайки нашето собствено свещеноначалие. И още по-малко може да ни заплашва и да взема каквито и да било мерки срещу нас като клирици на друга Църква. Ако патриарх Теодор има някакви въпроси във връзка с моята и на о. Андрей дейност, той може да се обърне към Клинския митрополит Леонид, по чието благословение ние се намираме в Африка, или пък към светейшия патриарх Кирил, чийто екзарх е митрополит Леонид. Той може много лесно да го направи, защото познава и двамата от много години. И все пак той избягва да се обърне към тях и не е трудно да се досетим защо. Винаги е трудно да гледаш в очите хора, които си предал. Много по-просто е да разиграваш представление, сякаш тези руски свещеници са дошли в Африка сами по себе си“, написа отец Георги.

Според о. Георги Максимов патриарх Теодор е нарушил 2 правило на Антиохийския събор, признавайки разколническата „Православна църква на Украйна“, и встъпвайки в литургично общение с разколници. „Още по-учудващо беше да видя, че патриарх Теодор ни обвинява – мен и о. Андрей – в нарушаване на 2 правило на Антиохийския събор… Но аз в Африка не общувам с отлъчени от общение. Свещениците, с които се срещам тук и служа, не са отлъчени от общение. А Вие, Ваше блаженство, сте тъкмо нарушител на посоченото правило. На 8 ноември 2019 г. Вие започнахте да споменавате на литургия ръководителя на една разколническа организация, псевдоархиерея Епифаний, а на 13 август 2021 г. съслужихте с него и се причастихте от една чаша. Струва ми се доста цинично, че се опитвате да обвините други в собственото си канонично престъпление“, добави той.

Патриаршеският екзарх на РПЦ в Африка митрополит Леонид от своя страна заяви, че РПЦ смята за неправомерен всеки църковен съд на Александрийската патриаршия над клирици на Руската църква и никога няма да го признае, съобщава interfax-religion.ru.

О. Георги Максимов сред африкански клирици, минали под омофора на РПЦ

„Абсолютно никакви последици това нещо [решението на александрийския църковен съд] няма да има. Това е неправомерно решение, което Руската православна църква никога няма да признае  – отбеляза митрополит Леонид. – Те нямат право да съдят нашите клирици. Александрийският патриарх може да се обръща само към своите клирици, към своето паство. Ако патриарх Теодор има някакви въпроси, то той трябва да се обърне непосредствено към пълнотата на Руската църква“, заяви митрополит Леонид.

Междувременно стана известно, че Александрийският патриарх Теодор се е обърнал с писмо до Московския патриарх Кирил, с искане за отстраняване на митрополит Леонид, съобщава romalewfronimati.blogspot.com.

Обръщайки се към патриарх Кирил като към „възлюбен събрат в Христа Господа“ и „съслужител на наша мерност“, главата на Александрийската църква заявява, че решението на Синода на РПЦ за създаване на екзархия в Африка е „напълно неканонично и излиза от рамките на православната еклисиология“. Патриарх Теодор е сигурен, че позицията на Руската православна църква спрямо ПЦУ като разколническа организация е „несериозна“, а РПЦ няма пълномощия да съди църквите, признали ПЦУ.

Главата на Александрийската църква смята митрополит Леонид за „несъществуващ „екзарх“ на Африка“. „За да не стане злото неизлечимо“, той призовава „нашия скъп приятел“ патриарх Кирил да отзове незабавно „тъй наречения екзарх“. „В противен случай ние смятаме да го подложим на наказание, като го отстраним от високата служба на архиерей, както се изисква от божествените и свещени правила“, заплаши патриарх Теодор.

Решението за създаване на патриаршеска екзархия на РПЦ в Африка беше взето от руския Синод две години след като Александрийската патриаршия призна разколническата „Православна църква на Украйна“ през 2019 г. Повод за това станаха многобройните молби на африкански свещеници на Александрийската патриаршия, несъгласни с нейната политика на църковно общение с разколници, които поискаха да преминат под омофора на РПЦ. Според богословите на РПЦ Александрийската църква, приела да общува с разколници, сама е поела с това по пътя на разкола. Те се позовават на 2 правило на Антиохийския събор, което забранява на православните да имат общение с лица, общуващи с отлъчени от общение. От своя страна, Александрия също обвинява Руската църква в разколнически действия и неканонично нахлуване на чужда територия.

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...