О. Иван Муди ще дирижира финландска православна музика в САЩ


cappellaromana.org

Вокалният камерен ансамбъл от САЩ Капела Романа ще изнесе на 11 и 12 януари в Портлънд и Сиатъл концерти с финландска православна музика, която досега никога не е изпълнявана на живо извън Финландия.

Програмата, наречена “Арктическа светлина”, ще бъде под ръководството на британския гост-диригент о. Иван Муди, един от водещите експерти в този репертоар, който неотдавна беше избран за председател на Международното дружество за православна църковна музика в Йоенсу, Финландия.

Православната църква във Финландия обгрижва важното за страната православно малцинство, което съществува в региона от 12-ти век, въпреки войните, промените на държавните граници и други обществени сътресения.

В концерта са включени хорови творби от композитори като Пека Атинен, Борис Якубов, Пека Мирола, Леонид Башмаков, Тимо Руотинен и забележителният 22-годишен композитор Мико Сидороф. Също така ще бъде представена световната премиера на новото произведение на Иван Муди Te Apostolit.

Иван Муди (неотдавна ръкоположен за православен свещеник) е добре познат с творбите си за Trio Mediaeval, както и с най-голямото си произведение засега – Акатист, написано за Капела Романа и издадено на двоен компакт-диск.

Православната финландска музика води началото си от богатата славянска традиция, която по-късно е приспособена към финландския език. През 20-ти век във Финландия започват да се създават оригинални произведения, които черпят от забележителната финландска хорова традиция, съчетаваща блестящата северна чистота на звука със звуковото богатство, което ясно се свързва с традициите на руското хорово пеене.

Репетиция на диригента о. Иван Муди


Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...