Паметник на „героите” на АОК върху земи на Сръбската православна църква




Източник: Инфо служба на СПЦ

На землище, чийто собственик е Сръбската православна църква, в непосредствена близост до православния храм, посветен на Пресвета Троица в Джаковица, който е бил разрушен след войната в Косово през 1999 година, Сдружението на военните ветерани на така наречената "Армия за освобождение на Косово" (АОК), в сътрудничество със съвета на община Джаковица, е издигнало паметник на „героите от войната”. Това най-ново нападение на имотите на СПЦ в тясно сътрудничество с официалните общински институции потвърждава, че освен единичните форми на насилие в Косово и Метохия се провежда и насилие под официалната опека на институциите, формирани под протектората на Обединените нации.

Викарният епископ Теодосий Липлански, задължен от името на Сръбската православна църква за обновяването на разрушените светини в Косово и Метохия, е информирал официално за този случай Светия Архиерейски синод на СПЦ и своя надлежен епархийски архиерей, епископ Артемий Рашко-Призренски, тъй като църквата „Света Троица” в Джаковица е между храмовете, предвидени за възстановяване по програмата на Съвета на Европа.

Същевременно, владиката Теодосий е поискал от шефа на УНМИК Сорен Йесен Петерсен надлежните органи да действат решително и навременно, с цел да се спазят законите и да се защитят имотите на Сръбската православна църква. За тази нечувана постъпка на ветераните на т.нар. „Армия за освобождение на Косово” и община Джаковица Църквата е известила официално съответните държавни органи на Сърбия и Черна гора, дипломатическите представителства в Белград и техните местни канцеларии в Прищина, както и канцеларията на Марти Ахтисаари във Виена, предвид предстоящите преговори, на които между другото трябва да се обсъди и въпроса и за защитата на обектите на СПЦ в Косово и Метохия.

Паметникът на т.нар. „Армия за освобождение на Косово” е с размери 2 на 2 метра и на него, под герба на официално разформированата АОК, е изписан следният текст на албански език: „В мемориалния градски парк на община Джаковица ще бъде изграден мемориален комплекс за придобивките от войната на Армията за освобождение на Косово. Организационен комитет на Сдружението на военните ветерани на Армията за освобождение на Косово и Съвета на община Джаковица. 31 декември 2005 година”. Край паметника на два пилона са издигнати държавните знамена на Република Албания.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...