Паметник на жертвите на НАТО ще бъде издигнат в Белград


Памeтник на жертвите на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 г. ще бъде издигнат в Белград. Решението за това беше прието на 24 март на заседанието на правителството на Сърбия, посветено на трагичната годишнина – 10 години от началото на масираните натовски бомбардировки, отнели живота на хиляди хора.

Сред загиналите има и стотици косовски албанци, които уж трябваше да бъдат защитени според обещанията на политиците и военните на водещите западни страни.

Точно преди 10 години на 24 март 1999 г. оглавяваната от САЩ коалиция от 19 страни-членки на НАТО нанесе първите ракетно-бомбени удари по Белград, Ниш, Прищина и други югославски градове. Варварските бомбардировки, противоречащи на всички действащи норми на международното право, продължиха 78 дни и нощи. Те не спряха и по време на великденските празници, напротив: "нашият подарък за вашия Великден" пишеше върху американските бомби.

"Невинните жертви напомнят на Сърбия за това, че тя трябва да се бори за своите интереси отговорно и цивилизовано", каза сръбският министър-председател Мирко Цветкович. "Заради бъдещето на нашите деца ние няма да позволим подобно нещо да се повтори. За това ни задължава нашата памет, миналото и бъдещето", подчерта той.

Агресията, в която се включиха 1100 самолети, 206 хеликоптери, 3 самолетоносачи, 4 подводници, 2 крайцера, 9 ескадрени миноносци на НАТО, остави страшни кървави следи: около 3 хиляди души, повечето от които мирни жители, бяха убити, а повече от пет хиляди ранени. Общите икономически щети надминаха 100 милиарда долара. Освен бомбените удари бяха приложени нервно-паралитичен газ, снаряди, съдържащи уран, отровни химикати, съсипващи реколтата. Всичко това доведе до многобройни жертви и разрушения, както и до многократно увеличение на онкологичните заболявания и вродените заболявания при децата в региона, в това число и в граничните райони на България.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...