Панихида в памет на сръбския учен Никола Тесла




Източник: Инфослужба на СПЦ

На 23 януари Сръбската православна църква е започнала тържествата по повод сто и петдесетгодишния юбилей от раждането на великия учен Никола Тесла с панихида в негова памет. Поменът е бил отслужен в съборния храм „Св. Архангел Михаил” в Белград от загребско-люблянския митрополит Йоан, в съслужение с още 12 архиереи, белградски свещеници и дякони.

На службата са присъствали голям брой вярващи, между които много преподаватели и студенти от Белградския университет, министри от правителството на Република Сърбия, академици, представители на дипломатическия корпус и членове на Мемориалното сдружение „Никола Тесла” от Ню Йорк.

Беседа към множеството, събрало се на молитва за душата на блаженопочившия учен, е произнесъл бачкият епископ Ириней. Той е изтъкнал както заслугите за световната наука на този велик учен, така и неговия принос към благосъстоянието и напредъка на съвременното общество.

„Тесла не е само титан на науката, но и убеден привърженик на основаването й на етиката, и то на етиката на любовта, която няма допирни линии с разни квазиморални или моралистични конвенции, а с невидимите си корени, онтологически дълбоко вкоренени в етоса на Евангелието, в християнското усещане за неприкосновената ценност и светостта на човешкото битие и човешкия род. Благодарим на Тесла, нашия по-стар съвременник, че днес електрическата светлина осиява нас и нашите домове, а още повече му благодарим за това, че съвестта ни и нас озарява светлината на неговото послание, доказано с целия му аскетичен живот в служба на науката, в служба на доброто и напредъка на всички хора и народи. Служейки на своя идеал и своята визия за доброто и напредъка, той е живял сам, а Господ го е наградил с това, че е придобил човечеството като свое семейство. Неговото разбиране за науката като благодеяние е особено актуално днес, когато се виждат горчивите плодове на науката, еманципирана от етиката и метафизиката, съответно от любовта и истината. Науката трябва да служи на живота, а не на смъртта. Това обаче не е възможно без постоянстване в истината и любовта, без вяра, без идеал, без вътрешния духовен огън в човека, който тайнствено, невидимо, и все пак реално и действено, запалва в него Духа Божи. Лично вярвам, че душата на Тесла е била вдъхновена именно от тази несломима и неизгаряща сила на любовта към хората и Божието творение, и затова Господ му възвръща не толкова със слава в историята на човешкия род, колкото с вечната памет във вечния живот на Божието Царство. Бог да прости душата му. Вечна памет!”

Никола Тесла е роден на 10 юли 1856 година в Смилян (бивша Австро-Унгария, днешна Хърватия), в семейството на сръбски свещеник. Бил е велик откривател, физик, машинен и електротехнически инженер, живял и работил в САЩ. Открил е полифазното разпространение на електрическия ток, електрическия мотор с променлив ток и безжичната комуникация посредством радиовълни. От 700-те му открития днес няколко десетки имат практична употреба. На негово име е наречена единицата за магнитна индукция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...