Панихида за жертвите на мартенския погром от 2004 година в Косово и Метохия



Източник: Kosovo Net

В събота, 17 март, във всички църкви и манастири на Рашко-Призренската епархия е била извършена панихида за жертвите, пострадали при мартенското насилие през 2004 година в Косово и Метохия. Пред няколкостотин вярващи пред портите на манастира Грачаница панихида е отслужил рашко-призренският и косовско-метохийски епископ Артемий, заедно със свещенството и монашеството.

Обръщайки се към присъстващите, епископ Артемий е изтъкнал, че пред сърбите в този миг има само едно решение, и то е – никога да не се съгласяват с отделянето на Косово и Метохия от Сърбия. „Днес, когато световните властници кроят съдбата на Косово и Метохия, имаме само едно решение – никога да не приемаме отделянето от Сърбия, каквото и да измислят или направят”, – е заявил епископ Артемий. „Докато сръбският народ страда за Божията правда, това е доказателство, че Косовската битка продължава и днес”, – е допълнил той.

В манастира Високи Дечани панихида е отслужил игуменът, викарният епископ Теодосий Липлянски, в съслужение със свещеномонасите от Дечанския манастир.

В погрома, започнал на 17 март поради погрешна информация, че сърби са виновни за удавянето на албанско момче в река Ибър край селото Чабар, загиват 19 души, извършени са нападения над голяма част от населението и 35 православни светини, ранени са около хиляда души, сред които полицаи и представители на КФОР. По данни на международната общност, в размириците участват повече от 50 хиляди албанци. Тогава НАТО оценява, че става въпрос за етнически мотивирано насилие.

Според данни на УНМИК, косовското правосъдие досега е образувало 326 наказателни процеса, свързани със събитието, повдигнало е 200 обвинения, а 29 случая все още се проверяват от следствието.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...