Папата защитава живота и не заема политическа позиция



В края на общата аудиенция на 24 август, шест месеца след избухването на конфликта в Украйна, папа Франциск отправи призив за „предотвратяване на риска от ядрена катастрофа в Запорожие“. Папата насочи мислите си към бежанците и децата, спомена за нападението срещу Даря Дугина край Москва, продължаващите въоръжени конфликти в Сирия и Йемен и трагедията на рохингите.

След неясното тълкуване на думите на папа Франциск, изказани по време на генералната аудиенция на 24 август, свързани и с нападението, при което дъщерята на Дугин загуби живота си в Русия ( „… онова бедно момиче, което беше взривено от бомба, която беше под седалката на колата в Москва. Невинните плащат за войната, невинните! Нека помислим за тази реалност и нека си кажем: войната е лудост“) и предизвикали полемични реакции на политическо и институционално ниво в Украйна и извън нея, вчера в извънредно комюнике Светият Престол отговори ясно: „Папата не заема политическа позиция“. „Думите на Светия отец трябва да се четат като глас, издигнат в защита на човешкия живот“.

Папата говори преди всичко като църковен пастир, който защитава всеки човешки живот, а не като политик. И това е правилният прочит, който трябва да се даде и на неговите многобройни изказвания относно войната в Украйна. Папата заклеймява безумието на войната и търговията с оръжие.

Светият Престол добавя: „ В контекста на войната в Украйна има многобройни коментари на Светия отец Франциск и на неговите сътрудници. Те имат най-вече за цел да приканят църковни пастири и верните към молитва, както и всички хора с добра воля – към солидарност и усилия за възстановяване на мира“. Ватиканът подчертава: „Що се отнася до широкомащабната война в Украйна, започната от Руската федерация, изказванията на Папата са ясни и недвусмислени в осъждането ѝ като морално несправедлива, неприемлива, варварска, безсмислена, отвратителна и кощунствена“.

За да разберем значението на твърдението, претеглено във всяка дума, трябва да направим крачка назад. В края на общата аудиенция на 24 август папа Франциск отправи поредния призив за прекратяване на военните действия в Украйна (като за шестте месеца от началото на войната той е отправил общо около 80 такива призива).

Ватиканските медии резюмират обективно последните реакции, като констатират, че „думите на Папата предизвикаха нервна реакция на две нива. Първото е сантиментално – за украинската страна, която чува да се говори за личност, определяна като „невинна“, но чиито действия неколкократно показват одобрение на войната… Второто е формално – според което Папата сякаш свързва атаката над Дугина с войната в момент, когато отговорностите (за атентата – бел. ред.) в действителност още не са дефинирани.

Неразбирането на папското послание накара украинския външен министър Кулеба да извика апостолическия нунций архиепископ Висвалдас Кулбокас и да поиска от него обяснения.  Докато Андреа Торниели, редакционен директор на Дикастерия за комуникация на Ватикана, публикува разяснение за украинската секция на Vatican News, в което се подчертава, че Папата „е говорил със сърцето на пастир, а не на политик“.

В изявлението на Светия Престол, реакция на обширните дискусии по темата, се повтаря, че „думите на Светия отец по този драматичен въпрос трябва да се четат като глас, издигнат в защита на човешкия живот и свързаните с него ценности, а не като израз на политическа позиция“.

Основен детайл се крие в една част от фразата, а именно: „инициирана от Руската федерация“. Тя показва, че Светият Престол е наясно с отговорностите относно войната. „Всъщност, това също беше тема на дебат, като се изтъкна, че Папата никога не би поставил нападателя и агресора на едно ниво, или пък би бил склонен да заеме страната на руската позиция – започвайки с решението му да посети руското посолство при Светия Престол в началото на войната и продължавайки с повторното желание да посети Москва, до следващото пътуване до Казахстан, което се провежда преди едно очаквано и доста ветровито пътуване в Киев“, споделят анализатори.

Накратко, комюникето на Светия Престол изяснява не само позицията на папа Франциск, но и тази на папската дипломация. И определено беше необходимо това уточнение.

За съжаление, в някои български медии, незапознати със спецификата на папската дипломация, и духовната и пастирска мисия на Папата, се появиха бързи и неправомерно подготвени публикации, които представят ватиканската позиция за войната в Украйна и лично думите на папа Франциск неясно и двусмислено. Видно от официалното комюнике на Светия Престол,  думите на Папата са ясни и не бива да се тълкуват еднопосочно и непрофесионално.

 

По материали на Waticannews, Acistampa, Avvenire

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...