Папата изпрати послание до католическата общност в Китай



 

Източник: Радио Ватикана

На 30 юни бе публикувано дългоочакваното папско писмо до католическата общност в Китай. Папският документ, с обем 56 страници и разделен на 20 параграфа, съдържа ориентири за живота на Църквата и евангелизацията в Китай. Във ватиканска нота се подчертава, че „папското писмо засяга изключително църковни въпроси” и „няма характер на политически документ”, „нито пък е обвинителен акт срещу правителствените власти, въпреки че не могат да бъдат пренебрегнати известните трудности, които Църквата в Китай трябва да посреща всекидневно”.

 

В писмото Папата отправя и специално послание към гражданските власти в Китай, като изтъква, че Светият Престол отново потвърждава своята готовност за диалог и подчертава, че няма намерението да се намесва във вътрешните работи на политическите власти.

Бенедикт ХVІ изтъква и позицията на Светия Престол по въпроса за религиозната свобода, като настоява държавата да гарантира на гражданите католици в Китай „свободното упражняване на вероизповеданието и зачитането на истинската религиозна свобода”. Бенедикт ХVІ специално се спира на т.н. Патриотична Църква в Китай, като я нарича „държавна институция, чужда на църковната структура, имаща претенциите да се налага над епископите и да ръководи църковната общност”.

Предстоятелят на Католическата църква засяга деликатната тема за епископските ръкоположения, които се контролират от държавата в Китай, като изразява пожелание да бъде постигнато споразумение с правителството за разрешаване на въпросите, касаещи избора на кандидати, обявяването на номинацията и нейното признаване от страна на гражданските власти”.

В Китай в момента живеят повече от 10 милиона християни.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...