Папата и Вселенският патриарх служиха заедно меса в Рим



Папа Бенедикт ХVІ и Вселенският патриарх Вартоломей служиха в неделя заедно в Рим тържествена меса в катедралата "Свети Петър". При това предстоятелите на двете Църкви, между които има сериозни догматични и други разногласия, прекараха практически цялото време на службата заедно в олтара.

След месата папата и патриархът се усамотиха в папската библиотека в Апостолическия дворец на Ватикана.

По време на богослужението в чест на празника на апостолите Петър и Павел понтификът заяви, че мисията на св. Петър, "насочена към това Църквата да не се идентифицира с никоя нация, култура или държава", трябва да бъде продължена. Известно е, че католиците смятат св. Петър за извор на властта и незаблудимостта на папите. "Църквата трябва да обединява човечеството отвъд всички граници", каза в проповедта си той. По време на службата папата и патриархът прочетоха заедно Символа на вярата. Информационните агенции не съобщават дали това е станало с католическата добавка Filoque или без нея.

В месата участваха още 40 католически архиепископи и митрополити. Тя открива т. нар. юбилейна година на апостол Павел, която ще продължи до 28 юни следващата година. | Kathimerini, РИА "Новости"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...