Папата обяви намиране на мощите на св. Павел


Останките на Свети апостол Павел са открити в Рим, съобщи папа Бенедикт XVI на церемония по случай завършването на тържествата, свързани с 2000-годишнината на Свети апостол Павел.

"Ние се събрахме тук, на гроба на апостола, чийто саркофаг се съхранява под папския олтар на римската базилика "Свети Павел извън градските стени" и неотдавна стана обект на пълно научно изследване", каза папа Бенедикт XVI. По думите на папата в саркофага, намерен през 2006 г., са били открити фрагменти от човешки кости от I-II век. По всичко личи, че става дума за останките на апостол Павел. "В саркофага, който не е бил отварян никога досега в продължение на векове, бе прокаран малък отвор за вкарване на сонда, чрез която бяха открити следите на драгоценна ленена тъкан, украсена в пурпурен цвят, пластина от чисто злато и тъкан със син цвят с ленени влакна. Бе открито също наличието на червен тамян, както и на протеинови и варовикови съединения", каза понтификът. "Освен това бяха намерени малки парчета кости. Те бяха изследвани с въглерод-14 от експерти, които не знаеха за техния произход. Според резултатите, те принадлежат на човек, живял между I и II век", каза Бенедикт XVI.

Ватикански археолози с помощта на лазерна технология откриха в римските катакомби и най-древното от известните досега изображение на Свети апостол Павел. Според археолозите, изображението на апостол Павел датира от края на IV век. Ватиканският в. "Осерваторе Романо", официален печатен орган на Светия Престол, публикува на 28 юни снимка на фреската, на която е изобразено лице на мъж с черна заострена брада и светложълт нимб (ореол).

Свети апостол Павел (от латинско Паулус – малък), с кръщелното име Савел, е еврейски проповедник, един от най-важните апостоли на християнството, изиграл решаваща роля в неговото разпространение извън еврейската общност. Роден в Мала Азия, той бил фарисей и в духа на консервативния юдаизъм участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан. Обръщането му към Христос станало в резултат на необикновено видение. В книгата Деяния на св. Апостоли (XI глава) се разказва, че на път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул глас: "Савле, Савле, защо ме гониш? …Аз съм Иисус, Когото ти гониш". Той се покръстил и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова бил наречен "апостол на езичниците". Около 67-а година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Загинал мъченически на 29 юни 67 г. заедно със Свети апостол Петър.

Смъртта му съпровождали множество чудеса. Преданието разказва, че вече отрязаната глава на светеца продължавала да слави Господа, а там, където тя паднала, избликнали три извора (на мястото на днешния манастир "Три фонтана" край Рим). Новият завет на Библията съдържа четиринадесет негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските истини и правилата на църковния живот.

През последната четвърт на IV в. на мястото, където е погребан Свети апостол Павел, е била изградена църква, известна като базиликата "Свети Павел извън градските стени" (Basilica di San Paolo Fuori le Mura). През 1832 г., след пожар в храма, се е загубило точното местоположение на гроба на Свети апостол Павел. | www.gradski.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...