Папата оглави процесия в Рим на католическия Разпети петък



Новинар

Рим, 22 март. След края на кръстната процесия, състояла се пред древните стени на римския Колизеум на католическия Разпети петък в навечерието на главния християнски празник – Пасха, която католиците през тази година отбелязват на 23 март, папа Бенедикт XVI призова хората да отворят сърцата си за Христа.

"Мнозина търсят любов и свобода, която изключва Бога. Мнозина вярват, че Бог не е необходим. Да Го помолим да всее съмнение в нашите човешки убеждения. Да отворим за Него сърцето си. Иисус е истината, която ни дава свободата да обичаме", каза понтифексът.

Както отбеляза папата, любовта на Бога към човечеството е "школа за справедливост и мир, всеобщо наследство на прошката и милосърдието", но за съжаление "безкрайната любов, която Бог изпитва към нас", невинаги се разбира от хората.

Повтаряйки символично изкачването на Христос на Голгота, участниците в процесията направиха 14 спирки по пътя си – толкова, колкото е направил Иисус, вървейки към мястото на разпятието.

Въпреки очакванията, папата не понесе разпятието на раменете си по време на трите заключителни етапа на пътя. По време на цялата церемония той остана в специално поставената заради него шатра, укривайки се от проливния дъжд.

През тази година по време на различните етапи на кръстната процесия разпятието беще носено от викария на Рим кардинал Камило Руини, семейство от Рим, монахинята от Буркина-Фасо, жена-инвалид, придвижваща се в инвалидна количка и съпровождана от двама помощници, двама монаси-францисканци, китайско момиче и свещенослужител от Китай. Молитвените размисли, четени традиционно по време на ритуала, този път бяха написани от архиепископа на Хонконг кардинал Йосиф Дзен Дзе-Кюн. В тях стана дума за преследването на църквата в Китай и по света, а също и за "живите мъченици" на XXI век.

Много италиански аналитици отбелязаха голямото внимание на папата към Китай и мястото, което представителите на тази страна заеха в тазгодишния ритуал.

В Китай има повече от десет милиона католици, като по-голямата част от тях посещават са верни на неофициалната католическа църква в страната. Официалната е напълно контролирана от държавата, която назначава епископите.

След завършването на кръстната процесия папата благослови вярващите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...