Папата отново призова за единство на християните



Източник: Радио Ватикана

На празника на Светите Апостоли Петър и Павел Бенедикт ХVІ отново потвърди, че ще продължава да работи за пълното християнско единение. Думите му придобиват още по-голямо значение, тъй като на тържествената литургия във ватиканската базилика присъства и делегация на Вселенския и Цариградски патриарх Вартомолей І. В проповедта си папата говори за неповторимостта на Исус, който е не само пророк, но и Син Божи, както и за изповедта на Петър, станала "решаващ момент по пътя на Апостолите с Иисус". Той припомни, че всички евангелисти подчертават момента на изповедта на Петър, когато след проповедта си в Галилея Иисус се отправя към Ерусалим, за да завърши с кръстна смърт и възкресение Своята спасителна мисия.


"Иисус приканва Апостолите към избор, който ще ги отдели от тълпата, за да станат общност от вярващи в Него, Неговото "семейство" и да сложат началото на Църквата – изтъкна папата. – Всъщност, има два начина да се "види" и "разпознае" Исус: като тълпата, който е повърхностен, или като Апостолите, който е най-автентичен и проникващ. С въпроса: "Какво казват хората и какво вие казвате за Мен?", Иисус приканва учениците да осъзнаят тази различна переспектива на възприятие".
Бенедикт ХVІ допълни, че "хората смятат Иисус за пророк, което не е невярно, но е недостатъчно и непълно". Нужно е да са навлезе в дълбочина, за да се разпознае уникалността на Иисус от Назарет и новината, която Той носи със себе си:

"И днес много хора се доближават до Иисус само от външната страна. Велики учени признават Неговата духовна и морална величина и влиянието Му върху човечеството, сравнявайки Го с Буда, Конфуций, Сократ и други мъдреци и исторически личности. Но не достигат до признанието за Неговата уникалност".

Много често, допълни папата, "Иисус е смятан и за един от основателите на големите религии, от Когото можеш да вземеш нещо, за да формираш своите убеждения". Както и тогава, отбеляза Бенедикт ХVІ, "хората имат различни мнения за Иисус” и както тогава Иисус отправя същия въпрос към нас: "А вие за кого ме мислите?". Трябва и ние като Петър да дадем нашия отговор: "Ти си Христос, Сина на живия Бог".

И днес, както по времето на Иисус, подчерта папата, не е достатъчна праведната изповед: нужно е винаги да се учим от Господа и Го следваме. Трябва да признаем, че и за вярващия е трудно да приеме Кръста, обезпокоен да спаси собствения си живот, отколкото да го изгуби заради любовта към вярата. За много християни и днес е трудно да приемат Иисус и Го приемат, добави той, както Апостолите, които "постепенно разбират, че Той е Месията”. Затова нашата вяра е като "поклонничество, което има за основен източник опита на историческия Иисус , който намира основа в Пасхалната тайна, но трябва да се развие с помоща на Светия Дух".

Преди молитвата "Ангел Господен" Папата припомни посветената от него юбилейна година на Св. Павел и изрази надеждата, че това събитие може да "обнови мисионерския ентусиазъм", както и да подпомогне за пълното християнско единение между християните от Изтока и Запада:

"Нашите срещи, взаимни визити и действащ диалог не са само обикновени жестове на любезност или опит за постигане на компромиси, а знак за общото желание да се направи всичко възможно за скорошното постигане на онова пълно единение, което Христос проси в молитвата си към Небесния Отец по време на Тайната вечеря: всички да бъдат едно".

Папата отправи специален поздрав и към римските граждани, чийто покровители са Св. Св. Петър и Павел и оповести, че приема поканата на кардинал Крешенцио Сепе, архиеписоп на Неапол, да посети града на 21 октомври.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...