Папата поздрави „града и света“ с Рождество Христово



Папа Бенедикт XVI призова в рождественското си послание политиците от целия свят да намерят "мъдрост и кураж", за да сложат край на кървавите конфликти в Дарфур, Ирак, Афганистан и Конго. Той отправи традиционния си апел "Urbi et Orbi" — "до града и света" — от централния балкон на катедралата "Св. Петър" в Рим, благославяйки хилядите хора, събрали се на площада пред храма.

Облечен в златотъкани одежди и с митра, украсена със скъпоценни камъни, папата призова хората по света да празнуват в радост раждането на Иисус Христос, което, както каза той, ще донесе утеха на всички, които "живят в мрака на мизерията, несправедливостта и войната". Той особено наблегна върху "страдащите региони" на Дарфур, Сомалия, северно Конго, границата Еритрея-Етиопия, Ирак, Ливан, Израел и палестинските територии, Афганистан, Пакистан, Шри Ланка и Балканите.

"Нека Младенецът Иисус да донесе мир на тези, които страдат, и да даде на политическите водачи мъдрост и кураж, за да намерят човечни, справедливи и трайни решения (на конфликтите)", каза папата.

Той изказа надеждата си, че Рождество ще донесе утеха и на "всички, които все още са безсилни да задоволят справедливия си стремеж за по-добро съществуване, за здраве, образование, стабилна работа".

Папата даде традиционната индулгенция на събралите се (опрощаване на епитимиите, а не на греховете, както неправилно се смята у нас) и честити Рождество Христово на 63 езика, в това число и на български.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...