Папата се моли за обединение на католиците и православните


Източник: Интерфакс

Днес папа Бенедикт XVI призова за пореден път за обединение на християните. "Ние отново се молим в най-скоро време този дар (обединението на християните) да ни бъде изпратен", каза понтифексът днес по време на литургията в храма "Св. Петър" във Ватикан, на която присъстваше делегация на Вселенската патриаршия.

Продължавайки мисълта си за необходимостта от християнско единство, Бенедикт XVI изрази безпокойство във връзка с натиска срещу християнството от страна на хора, които "желаят да изхвърлят Църквата на периферията на съвременния свят". "Отново малката лодка на Църквата е тласкана насам-натам от вихрите на идеологиите", каза той.

Православната делегация, оглавявана от известния православен богослов митрополит Йоан Зизиулас, беше изпратена от Константинополския патриарх Вартоломей в Рим, за да присъства на папската литургия в чест на празника на светите апостоли Петър и Павел, който и Православната, и Католическата църкви отбелязват днес.

Папата изрази благодарността си към патриарх Вартоломей "за този знак на братството, който ясно показва желанието и доброволно поетото задължение" на Вселенската патриаршия да работи за обединението, съобщава "The Star Online", цитирайки "Associated Press".

По-рано папа Бенедикт XVI беше заявил, че обединението на всички християни и преодоляването на хилядолетния разкол с православните църкви е приоритетна цел на неговия понтификат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...