Папа Бенедикт ХVІ приема новия посланик на България във Ватикана



Миналата събота папа Бенедикт ХVІ е приел на аудиенция новия извънреден и пълномощен посланик на Република България пред Светия престол, Негово превъзходителство Валентин Божилов, по повод представянето на акредитативните му писма.

Папата е произнесъл приветствено слово към новия посланик, в което най-напред е отправил молитва към Господа преди всичко за населението, пострадало наскоро от силните наводнения, за бързото възстановяване на нормалните условия на живот и подкрепата им от страна на цялото общество.

В словото си римският епископ е изтъкнал делото на светите покровители на Европа, братята Кирил и Методий, първи благовестители на славянските и източните народи, чийто пример и днес е образец за междукултурен диалог и конструктивно единение.

След това, папата е говорил за предстоящото присъединяване на страната ни към Европейския съюз, за важната й роля, поради нейното историческо и културно наследство, във възраждането на духовния устрем на континента, който бележи сериозен дефицит днес. Папа Бенедикт е изтъкнал особено примера на младите хора, които с желание свидетелстват за благородните си стремежи, но трудно намират мястото си в обществата ни, често изключително насочени към консумацията на материалните блага и търсенето на едно понякога твърде индивидуалистично благосъстояние, докато самите млади се нуждаят от духовни и морални ценности, за да изграждат личността си и да се подготвят за участие в изграждането на обществото. В това отношение, римският папа смята, че България може да окаже оригинален принос на общото здание, като обогати душата му и спомогне да му се придаде истинско духовно измерение.

По-нататък в словото си, папа Бенедикт ХVІ е отправил приветствие към католиците в България и ги е окуражил да продължат да се трудят активно за общото благо на страната, като ги е приканил да сътрудничат при всеки възможен случай с братята си от Българската православна църква, за да засияе като светилник Божието благовестие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...