Папа Бенедикт ХVІ се надява на бърз напредък между католическия и православния свят


Източник: rnn.gr

След срещата с католически епископи от България на 12 ноември, папа Бенедикт ХVІ заяви, че се надява на бърз напредък между католическия и православния свят. На тази среща той е приканил епископите да запазят ненакърнена сплотеността на католическото малцинство в страната, както и да обърнат особено внимание на обществените проблеми, с които се сблъскват българите…

След като преди няколко дни делегация от български католически епископи се срещна с папа Бенедикт ХVІ, някои чужди медии забелязаха връзка между това събитие и последвали изявления на папата. Считаме, че отзвукът от тази среща е доста интересен и затова по-долу поместваме коментар публикуван в Гърция.

“След срещата с католически епископи от България на 12 ноември, папа Бенедикт ХVІ заяви, че се надява на бърз напредък между католическия и православния свят. На тази среща той е приканилепископите да запазят ненакърнена сплотеността на католическото малцинство в страната, както и да обърнат особено внимание на обществените проблеми, с които се сблъскват българите, каквито са намалената раждаемост, кризата измъчваща българското семейство и бума на абортите, който е взел неконтролируеми размери.

Папата отбеляза, че макар католическата общност в България да е малобройна, тя е процъфтяваща и здрава, явно защото “Бог винаги знае как да възпълни немощите, които съществуват във всеки един от нас”. Също така показа и своята почит към католическите епископи, за запазването на приятелските връзки, които те поддържат със своите православни съседи и изпрати горещи поздрави Патриарх Максим.

Папа Бенедикт ХVІ покани всички християни да се молят за деня “в който всички ще седнем около една Трапеза и ще ядем от Хляба на Спасението”. И добави, че “След един нещастен период на комунистическо подтисничество, католическото паство, което живя при този режим, днес чувства желание да приложи Евангелието във всички сфери на живота си”.

Папа Бенедикт ХVІ нашироко се спря върху проблемите на емиграцията и бедността и окуражи католиците да прилагат евангелските принципи.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...