Папа Франциск: Войната в Украйна е трагична и безсмислена



„Безсмислената и трагична война, която избухна с нахлуването в Украйна“, трябва да отстъпи място на диалога и мира. Това каза папа Франциск при пристигането си на VII Конгрес на лидерите на световните и традиционните религии в Нур-Султан, Казахстан на 13 септември 2022 г.

„Дойдох тук като поклонник на мира, търсещ диалог и единство. Нашият свят спешно се нуждае от възстановяване на разбирателството“, каза папата, обръщайки се към представителите на властта и дипломатите, събрани в концертната зала „Казак“ в столицата на Казахстан.

Отправяйки призива си към световните суперсили, главата на Ватикана отбеляза необходимостта от разширяване на усилията в областта на дипломацията и диалога. „Тези, които имат по-голяма власт в този свят, имат и по-голяма отговорност към другите, особено към държавите, в които е най-голям рискът от размирици и конфликти“, заяви папа Франциск. Според него е настъпил моментът, в който е необходимо „да спрем да изостряме съперничеството и да укрепваме противоборстващите страни“.

Папата отново спомена Украйна, говорейки на следващия ден, 14 септември, по време на литургия на открито в Нур-Султан. Споделяйки какво мисли за „всички разкъсвани от войни региони в нашия свят“, главата на Ватикана добави: „Особено за любимата Украйна“.

„Нека никога не свикваме с войната и никога да не се примиряваме с нейната неизбежност. Нека се притечем на помощ на тези, които страдат и настояваме да се положат действителни усилия за постигане на мир“, каза още папа Франциск.

На 14 септември в Нур-Султан папата се срещна и с архиереите на Московската патриаршия, които с благословението на Негово Светейшество патриарх Кирил взеха участие в Конгреса на лидерите на световните и традиционните религии.

На срещата присъстваха: председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний, Патриаршеският екзарх на цяла Беларус, Минският и Заславски митрополит Вениамин, Астанинският и Казахстански митрополит Александър, Казанският и Татарстански митрополит Кирил.

По време на срещата участниците обсъдиха редица аспекти на православно-католическите и междурелигиозните отношения, ситуацията в света и предизвикателствата, пред които е изправено обществото днес.

 

Източник: catholicnewsagency.com; mospat.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...