Папа Франциск е хоспитализиран, но продължава да изпълнява своите задачи



Новината за хоспитализацията на папа Франциск беше съобщена официално от директора на Пресслужбата на Светия Престол, Матео Бруни, който каза: „Необходими са няколко дни подходяща болнична медицинска терапия“.

Папата бе приет в Университетската болница „Агостино  Джемели“ в Рим.

Както е обичайно, Светият отец ръководи общата аудиенция в сряда сутринта на 29 март на площад „Сан Пиетро“ във Ватикана.

Според М. Бруни, през последните дни папа Франциск се е оплакал от някои затруднения в дишането и този следобед е отишъл в болницата „Агостино Джемели“, за да се извършат „някои предварително планирани медицински прегледи“. Резултатът от тях е показал респираторна инфекция (изключва се Covid-19 инфекция). Според медиците папата ще остане за рутинни изследвания няколко дни.

Папата, който на 13 март отбеляза 10 години от избора и интронизацията му като глава на Католическата църква, по-рано тази сутрин, на седмичната си аудиенция във Ватикана, се появи в добро настроение. Както винаги той беше усмихнат и приветлив докато поздравяваше вярващите от своя „папамобил“ по време на движението си сред вярващите на ватиканския площад.

Източници от Ватикана предават, че ангажиментите на папата за следващите дни са  отменени.

Както е известно, понтифексът страда от доста време от хронични болки в коляното, които го принудиха да разчита на инвалидна количка или бастун през последните месеци. Въпреки това той продължаваше да приема гости в Апостолическия дворец, да пише и да публикува, да работи неуморно с ватиканските институции, да се среща с всички желаещи по време на общите и частните аудиенции, да отслужва богослужения и да проповядва неуморно, да прави своите църковни послания за мир и да наставлява вярващите по целия свят в сложната политическа ситуация, да се моли за страдащите от природни бедствия и болести, да защитава човешките права и да подкрепя обществени и социални инициативи. Въпреки напрадналата си възраст (вече на 86 години), папа Франциск продължава да пътува на поклонения и посещения извън страната.

Следващия месец папа Франциск е предвидено да посети Унгария и да се срещне с премиера Виктор Орбан.

Според биографа Остин Айвъри, на 21 години папа Франсис преживява тежък плеврит, вследствие на което през октомври 1957 г. част от единия му дроб е отстранен. В последствие има данни за усложнения на десния му бял дроб. В болница Джемели през 2021 година папата претърпя операция на дебелото черво. А миналата година в интервю пред Ройтерс заявява, че предпочита да не се подлага на операция на коляното, защото не иска да се повторят дългосрочните негативни странични ефекти от анестезията след операцията през 2021 г.

За съжаление здравето му често е обект на спекулации, особено въпросът дали той ще последва примера на своя предшественик и ще се пенсионира, ако не може да продължи да изпълнява задълженията си, на което папа Франциск твърдо е отговарял, че ще продължи своето служение на Петровия престол, докато Бог му даде сили.

Университетската болница „Агостино Джемели“, където се лекува папа Франциск, е част от Католическия университет на „Свещеното сърце“. В нея на 10ти етаж има специален апартамент за папите, където са лекувани и други понтифекски, сред които и папа Йоан Павел II.

Папа Франциск, добавя Матео Бруни, „е трогнат от многото получени съобщения и изразява своята благодарност за вашата близост и молитви“.

Според медицинските заключения от последните часове, „като част от клиничните прегледи, насрочени за Светия отец, беше открит инфекциозен бронхит, който наложи прилагането на инфузионна антибиотична терапия, която даде очакваните ефекти с ясно подобрение на здравословното състояние“.

На 30 март директорът на Пресслужбата на Ватикана съобщи, че папа Франциск продължава планираните си лечения и че тази сутрин е възобновил работата си. Преди обяд папата е имал момент на лична молитва в болничния параклис. „Негово светейшество папа Франциск отпочина добре през нощта. Клиничната картина постепенно се подобрява и планираната терапия продължава“. Бруни съобщава, че тази сутрин папата „след като е закусил, е прочел няколко вестника и възобновил работата си“. „Преди обяд – се казва още в комюникето – той отиде в малкия параклис на частния апартамент за момент на молитва и прие Евхаристията“.

Въпреки притеснителните факти относно здравословното състояние на папа Франциск, надеждите са, че той ще може да отслужи богослужебните последования за Цветница и Пасха, които, според литургичния календар на Католическата църква, тази година се падат една седмица преди православния Великден.

Днес Ватиканската официална медия „Ватикан нюз“ публикува на всички езици посланието на папа Франциск за месец април: апел и призив за изграждане на култура на мира, „която преминава през все по-малкото използване на оръжия“, защото „трайният мир може да бъде само мир без оръжия“. Папата приканва целия свят „да превърнем ненасилието в ръководство за нашите действия, както в ежедневието, така и в международните отношения“.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...