Папа Франциск: “Раните на жертвите нямат давност”



Преди по-малко от седмица в доклад след федерално разследване в САЩ бе оповестено, че над 1000 деца са станали жертви на сексуално насилие, извършвано от приблизително 300 католически свещеници в американския щат Пенсилвания. Периодът, който засяга разследването, е около 70 години и властите заявяват, че е минало твърде много време, което възпрепятства повдигането на съдебна отговорност към насилниците.

Във връзка с оповестените информации в понеделник папа Франциск отправи специално писмо на седем езика към католическия свят. В него той призовава към „нулева толерантност“ към духовниците, извършили престъпленията. Ето какво още казва папата в своето обръщение:

„Раните нямат давност и никога не изчезват. Трябва с категоричност да осъждаме тези жестокости, така както и да концентрираме усилията си за изкореняване на тази култура на смъртта… Със срам и покаяние като църковна общност признаваме, че не реагирахме навреме, съзнавайки размера и сериозността на вредата, която се причини на толкова много човешки животи. Пренебрегнахме и изоставихме малките“. Папа Франциск цитира думите на тогавашния кардинал Ратцингер от 2005 г.: „Колко много нечистота има в Църквата, дори и сред онези, които в свещенството би трябвало да принадлежат изцяло на Него! Колко високомерие, колко самодостатъчност“.

В писмото папата признава, че в миналото „бездействието се бе превърнало във форма на отговор, едно срамно поведение, което днес не може повече да бъде следвано и, което трябва да се превърне в солидарност, разбрана в нейния най-дълбок и взискателен смисъл. Солидарност, която призовава към борба срещу всякакъв вид поквара, особено духовната, защото става въпрос за една удобна и самодостатъчна слепота, в която накрая всичко изглежда легитимно“. „Съзнавам усилието и работата, която се върши в различни части на света, за да се даде сигурност и закрила за интегритета на децата и на възрастните в уязвимо положение, но също и за разпространението на „нулевата толерантност“ и начините да се поиска отговорност от страна на всички, които вършат или прикриват тези престъпления“, пише още папата.

В четирите страници на писмото си папа Франциск осъжда строго всяка „форма на клерикализъм“, като потвърждава необходимостта от „активното участие на всички членове на Божия народ“. Според него „клерикализмът поражда разцепление в църковното тяло, което насърчава и подпомага легитимирането на много от злините, които днес разобличаваме. Всеки път, когато се опитахме да заменим, заглушим, пренебрегнем, да превърнем в малки елитни групи Божия народ, изградихме общности, програми, богословски решения, духовност и структури без корени, без памет, без лик, без тяло, и в крайна сметка без живот. Клерикализмът е аномалия в разбирането за властта в Църквата, често срещаща се в многобройните общности, в които са се случили сексуални злоупотреби, злоупотреби с власт и съвест; една нагласа, която не само заличава личността на християните, но се стреми също да омаловажи или подцени кръщелната благодат, която Светият Дух постави в сърцето на нашия народ… Да се противопоставим на злоупотребите, означава решително да се противопоставим на всяка форма на клерикализъм“.

Накрая папа Франциск приканва „целия свят и предан Божи народ към покаятелната практика на молитвата и поста, според повелята на Господ, която разбужда нашата съвест, солидарност и ангажимент за културата на закрилата и на „никога повече“ към всеки вид и форма на злоупотреба. „Покаянието и молитвата ще ни помогнат да преодолеем копнежа за господство и притежание, който много често е в корена на тези злини, и да вървим в истината, подкрепяйки всички необходими съдебни посредничества“.

 

Източник : www.vaticannews.va; www.sueddeutsche.de

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...