Папа Франциск: Само безкрайното милосърдие може да ни дари спасението



REUTERS1179534_ArticoloДнес католическите християни по света посрещат Възкресение Христово, сред тях са и вярващите от трите католически епархии в България.

При засилени мерки за сигурност около 70 хиляди души се събраха на площад „Св. Петър“ във Ватикана за празничната литургия и за папското послание „Урби ет орби” („Към града и към света“).

В своето Пасхално послание папа Франциск говори за надеждата за победа над злото в света, която ни дава веста за Христовото Възкресение: „Пред духовните и морални бездни на човечеството, пред празнотата, която се разкрива пред сърцата, предизвикваща, омраза и смърт, само безкрайното милосърдие може да ни дари спасението. Само Бог може да изпълни тези празноти със своята любов и ни позволи да не изпаднем, а продължим да вървим към Земята на свободата и на живота. Радостната пасхална вест: разпнатия не е тук, Той възкръсна (срвн. Мат. 28:5-6) ни предлага сигурността, че бездната на смъртта и преодоляна и с това са победени скръбта, жалбите и болката (Откр. 21:4).“

Папа Франциск определи тероризма като сляпа и жестока форма на насилие, чрез която продължава да се пролива невинна кръв в различни части на света – „както при неотдавнашните атентати в Брюксел, Турция, Нигерия, Чад , Камерун и Котд’Ивоар. И се помоли Бог да доведе до успешен перспективите за мир в Африка: Бурунди, Мозамбик, Демократична република Конго и Южен Судан, белязани от политическо и социално напрежение“.

Ето какво още каза папата в тазгодишния си великденски благослов: „Възкръсналият Христос, известие за живот за цялото човечество, отеква във вековете и ни приканва да не забравяме мъжете и жените, търсещи по-добро бъдеще, чието множество все повече нарастващо с мигранти и бежанци – сред които много деца – бягащи от войната, от глада, от бедността и от социалната несправедливост. Тези наши братя и сестри много често срещат по своя път смъртта или отказа на ония, които могат да им предложат прием и помощ. Нека предстоящата Световна хуманитарна среща на върха не пропусне да положи в центъра човешката личност с неговото достойнство и изработи политики, които могат да подпомогнат и защитават жертвите на конфликти и други спешни ситуации, особено най-уязвимите и преследваните по етнически и религиозни мотиви.

Нека в този славен ден „да се радва земята, залята от голям блясък”, въпреки че тя е толкова малтретирана и оскърбена от алчната експлоатация за печалба, което променя равновесието в природата. Имам предвид по-конкретно онези зони, засегнати от ефектите на климатичните промени, които много често са причината за суша или за стихийни наводнения, с последвалите ги хранителни кризи в различни части на планетата.

Заедно с нашите преследвани братя и сестри заради вярата и заради тяхната вярност в името на Христос и пред злото, което сякаш е най-доброто в живота на много хора, нека отново чуем утешителните думи на Господ: „Дерзайте! Аз победих света! (Йоан 16:33). Днес е най-сияйният ден на тази победа, защото Христос унищожи света и извади наяве живот нетленен чрез благовестието (2 Тим. 1:10) и със своето възкресение възвърна блясъка на живота и безсмъртието. „С него преминаваме от робството към свободата, от тъгата към радостта, от скръбта към празника, от мрака към светлината, от робството към спасението. Затова нека произнесевм пред Него: Алелуя!“.

 

Източник: Радио Ватикана

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...