Папа Франциск ще провъзгласи за блажени седем духовници от Румъния, пострадали от комунистическия режим



Наскоро папа Франциск е подписал декрет за провъзгласяването на седмина гръко-католически епископи в Румъния за блажени. Процедурата от страна на Римокатолическата църква за провъзгласяване на тяхното блаженство е започнала през 1994 г.

Седмината епископи, загинали в комунистическите затвори между годините 1950 и 1970 г., са: Валериу Траян Френциу, Василе Афтение, Йоан Сучиу, Тит Ливиу Кинезу, Йоан Бълан, Александру Русу и Юлиу Хосу.

През 1948 г. гръко-католическата църква е била официално забранена от комунистическата власт, нейните духовници е трябвало да станат православни. Онези от тях, които са отказали, са били хвърляни в тъмница, където някои от тях са намерили смъртта си.

Тържествената служба, посветена на румънските епископи, ще бъде и централното събитие на посещението на папа Франциск в Румъния, което ще се състои от 31 май до 2 юни, малко след посещението му в България.

Решението на Римокатолическата църква провокира дискусия сред северните ни съседи за ускоряване от страна на Румънската православна църква на процедурите, свързани с канонизацията на пострадали от комунистическия режим православни духовници и миряни, станали новомъченици за вярата.

 

Източник: www.activenews.ro

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...