Париж: Приключи ІV Фестивал на православната младеж



Източник:
SOP

На четвъртото си издание Фестивалът на православната младеж обедини стотина участници в продължение на три дена, посветени на молитва, размисъл и почивка, от 21 до 23 септември 2007 година, в Париж и Жамбвил (департамент Ивлин). Темата тази година беше „Обичай и прави каквото искаш”, известен израз от творенията на свети Августин.

Фестивалът, който е насочен към учащите и младите, заети в професионалната сфера, събра участници на възраст от 18 до 35 години, главно родом от Франция, но също така и от Белгия, Румъния, Ливан, Русия, Гърция и България. Целта на фестивала, организиран от група младежи с благословението на Събранието на православните епископи във Франция, бе да предложи на младите православни франкофони възможността да се срещнат в празнична и топла обстановка, за да дебатират и да обменят информация, и да общуват в литургийната молитва. Както при предишната среща, важно място бе отделено на културния обмен, неформалните дискусии, спортните прояви, миговете на почивка и празненство сред прекрасния природен парк Вексен.

Отец Симеон (Косек), игумен на манастира „Свети Силуан Атонски” (Московска патриаршия) в Сен Марс де Локне (департамент Сарт) изнесе лекция по основната тема на срещата, като подчерта, че „всички ние сме ученици на любовта, тръгнали по пътя към висшата любов, и имаме нужда от жалони, за да напредваме, различни за всекиго пътеводни насоки, които обаче почиват всичките върху критерия на любовта”. „Ако оставим Божията любов да живее в нас, тогава волята ни  ще ни води във всяко нещо към Него”, допълни той.

Четири работни групи позволиха да се разкрият различните аспекти на темата на срещата: любовта в брака, понятието различаване в живота на всекиго, Преданието на Църквата, как да обичаш и да помагаш на ближния.

В неделя, 23 септември, утренята и възкресната евхаристийна литургия, отслужени при чиноначалието на архиепископ Гавриил (Вселенска патриаршия), бяха едни от най-силните мигове на срещата. В беседата си по време на литургията владиката изтъкна извънредната любов, с която Бог дарява всяко човешко същество и „винаги актуалната възможност да отвърнем на тази любов”, „без да се отчайваме от нашите немощи”.

След това задачата да закрие тези дни на споделеност и размисъл се падна на отец Кристоф Д’Алоазио. Той цитира апостол Павел и напомни значението на закона на любовта: „Не съществува никакво формално правило по пътя към Бога”, но надделява единствено „сигурността в любовта, че изпълняваме Неговата воля”, която ни „позволява да преценяваме според конкретната ситуация подходящото поведение”.

Първият фестивал е организиран в абатството Уйе край Дурдан (департамент Есон) през май 2003 година. Вторият, през септември 2004 година, се състоя под формата на поклоннически поход до базиликата във Везле (департамент Йон) (където се съхраняват мощите на светата мироносица и равноапостолна Мария Магдалина –бел. прев.). Третият фестивал се проведе през септември 2006 година в Жамбвил (Ивлин).

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...