Парламентът на Латвия обяви независимостта на Латвийската православна църква



На пленарна сесия вчера латвийският парламент прие на последно четене измененията в закона за Латвийската православна църква, внесени от президента Егилс Левитс, които предвиждат промяна на статута на ЛПЦ, така че да работи напълно автономно и независимо.

Според Левитс поправките в закона ще възстановят историческия статут на ЛПЦ и ще изключат всякаква власт на Московската патриаршия над Латвийската църква. Законът постановява, че ЛПЦ с всичките си епархии, енории и институции е напълно независима и не е подвластна на никоя църква извън Латвия.

Законът установява напълно автокефален статут на Латвийската църква и постановява, че тя ще бъде ръководена от предстоятел на Църквата, който не е зависим от никоя църковна власт извън Латвия.

Предвижда се също Латвийската православна църква да информира писмено президентската канцелария за назначаването или освобождаването на църковни водачи, митрополити, архиепископи и епископи. След това президентската канцелария ще обяви промените в официална публикация, като ще предаде тази информация на институция, отговорна за регистрирането на религиозни организации и техните институции.

В резюмето на законопроекта се казва, че тази наредба ще позволи да се провери дали избраното лице отговаря на всички изисквания на наредбите и на интересите на националната сигурност.

До 1 октомври Латвийската православна църква трябва да уведоми президентската канцелария за действащия църковен глава, митрополитите, архиепископите и епископите.

Предвижда се до 31 октомври ЛПЦ да приведе устава си в съответствие с измененията в закона за статута на църквата, като направи необходимите промени в него. Авторите на законопроекта смятат, че с изменението на закона Латвия не засяга и не се намесва във въпросите на църковното учение и каноничното право.

На въпрос дали Латвийската православна църква ще може да продължи контактите си с Руската православна църква след влизането в сила на закона, Левитс подчерта известните „канонични връзки“, но в същото време отбеляза, че ЛПЦ няма да бъде свързана с Руската църква. Латвийската църква като независима църква може да общува с всички църкви по света, добави президентът.

Законопроектът е изготвен съвместно с Министерството на правосъдието и е обсъден с всички компетентни държавни институции, като по него се е произнесъл Съветът за национална сигурност.

 

Източник: Byzantine TX

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...