Пасхален концерт изнесе църковният хор към българската православна община в Хамбург



Hor_HamburgПо случай Възкресение Христово църковният хор към Българската църковна община „Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург изнесе първия си самостоятелен концерт под диригентството на хоровия ръководител Раду Габриел Пустиу.

Близо стотина души се събраха в католическата църква „Св. Бонифациус”, предложила на православната ни община в Хамбург своето топло гостоприемство, и се насладиха на православните песнопения във византийската традиция. Хористите изпълниха псалми и тропари, посветени на страданията и смъртта на Христос, на най-тежкия за всички християни ден Разпети петък, химни, възхваляващи и прославящи Възкресението на нашия Господ, както и песнопения от Светата Божествена литургия. Храма огласиха и две солови изпълнения на художествения ръководител Раду Габриел Пустиу.

Празничният концерт даде възможност на немските гости да се докоснат до красотата на православието, а на присъстващите българи да се подготвят духовно за Страстната седмица и за посрещането на Христовото Възкресение.

Ревностната вяра на няколко миряни от енорията и стремежът им да участват по-активно в църковния живот водят до създаването на църковния хор в Хамбург през 2013 г. Оттогава певците съпровождат усърдно всяко богослужение в храма.

Хоровият ръководител Раду Габриел Пустиу е родом от Румъния, където завършва богословие, а по-късно в Хамбург изучава пеене и музикална педагогика. По примера на родителите си той се занимава с църковно пеене от петгодишна възраст и води енорийския хор в северногерманския град от самото му основаване. Църковното пеене за него е начин да споделя вярата си, както и да подкрепя околните в нейното търсене и утвърждаване. Под неговото ръководство хористите изучават основите на православните песнопения, предимно във византийската традиция. Пред руската многогласна църковна музика младият диригент предпочита едногласните византийски песнопения, защото те са съчинени от богослови и от самите светци и именно вокалното им изпълнение е израз на човешкото преклонение пред Бога.

Протойерей Щефан Грос от енорията в Кьолн, който наскоро служи в Хамбург и познава общината от самото й създаване, сподели: „По-рано тук нямаше кой да каже „Амин“ по време на богослужение, а сега съществува църковен хор, който създава типична православна молитвена атмосфера”.

Hor_Hamburg

Hor_Hamburg

Hor_Hamburg

Hor_Hamburg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...