Патриархът е поздравил участниците в Международна религиозна конференция “Мир и толерантност ІІ”



Международна религиозна конференция под наслов “Мир и толерантност ІІ: Диалог и разбирателство в Югоизточна Европа, Кавказ и Централна Азия” бе проведена на 7-9 ноември 2005 г. в Истанбул, Турция, под председателството на Негово Превъзходителство господин Хосе Мануел Барозо, Президент на Европейската комисия. Конференцията бе организирана от Вселенската Патриаршия – в сътрудничество с фондация “Зов към съвестта”.

„Отричаме насилието и безусловно осъждаме прилагането на сила, етническо прочистване и жестокости. Призоваваме всички да пазят и защитават основополагащите догми на религиите и да се придържат към Резолюцията на Обединените нации A/RES/55/254 за защита на религиозните обекти, която беше единодушно приета от Генералната асамблея. Настояваме да бъде назначен специален представител, който да следи изпълнението на тази резолюция” – се казва в декларация, подписана от участниците в конференцията на 9 ноември 2005 г.

Пълният текст на декларацията

Конференцията е в резултат на усилията за постигане на по-голямо разбирателство между трите монотеистични религии – юдейство, християнство и ислям. Целта на организаторите е да бъдат положени основите на сътрудничество между тези религии за постигане на взаимно уважение, взаимно приемане и мирно съвместно съществуване в един свят, който носи белезите на тежки страдания от войни и конфликти.

В поканата си до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, Вселенският патриарх Вартоломей отбелязва: „Тази конференция има също така за цел да напомни на религиозните и политически лидери за тяхната отговорност да поддържат диалога между вярващите с цел укрепване на тяхното чувство за взаимно разбирателство, уважение и доверие”.

Участници в конференцията бяха високопоставени лидери на трите религии. Като представител на Българската православна църква на конференцията е присъствал Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Негово Светейшество Българският патриарх Максим е изпратил поздравителен адрес до участниците в конференцията.

Пълният текст на поздравителното писмо

Превод: Владимир Петров

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...