Патриархът поздрави от болницата православните българи в САЩ, Канада и Австралия



Негово Светейшество българският патриарх Максим е изпратил три послания до откриващите се в Индианаполис, САЩ, изяви на Българската източно-православна епархия на САЩ, Канада и Австралия. В рамките на няколко дни (10-16 юли 2006 г.) там се провеждат Годишен епархийски събор, Годишно събрание на презвитерите (съпругите на свещеници) и дяконисите от епархията и Годишна младежка конференция под надслов „Моят живот в Христа”.


Следва пълният текст на посланията.

ПАТРИАРШЕСКО ПОСЛАНИЕ
ДО УЧАСТНИЦИТЕ В 31-я ГОДИШЕН ЕПАРХИЙСКИ СЪБОР
НА 14, 15 И 16 ЮЛИ 2006 г. В ГРАД ИНДИАНАПОЛИС,
ЩАТА ИНДИАНА, САЩ

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ДУХОВНИ НАШИ ЧЕДА,

Приятно ни е от името на Св. Синод на Българската православна църква и от наше име отечески да поздравим всички отци, братя и сестри, гости и приятели на 31-я годишен епархийски събор, който се провежда на 14, 15 и 16 юли 2006 г. в град Индианаполис, щата Индиана, САЩ.

Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф братски ни информира, че тази година е много важна за бъдещето на годишните ви епархийски събори. С оглед на географското месторазположение на църковните ни общини сте избрали град Индианаполис като евентуален център, та по възможност повече участници да присъстват на най-голямото мероприятие на епархията. Бог да благослови доброто ви начинание! Св. Богородица, която е наша радост, да ви закриля под нейния честен покров!

Радваме се на готовността на свещеник Стефан Бауман, както и на добрата воля на всички свещенослужители и миряни на хубавата църква в центъра на столицата Индианаполис "Всех скорбящих радост" да приемат като домакини не само 31-я годишен епархийски събор, но и други в бъдеще, за което епархията трябва всячески да помогне в подобряването на материалната база, та всеки събор занапред да стане събитие дългоочаквано и желано от всички епархиоти в САЩ, Канада и Австралия.

За тези, които не знаят, нека да припомня, че и аз съм бил в чтимия от вас град Индианаполис по време на Патриаршеската ни визита през 1978 г. Тогава имахме само една църква – Българската източноправославна църква „Св. Стефан”. Сега са две: „Св. Стефан” и "Всех скорбящих радост". Те са далеч три мили една от друга, но са свързани с една и съща 16-та улица, което е добър знак за всички ви – две сестри църкви ред по редом расли. И ако ние приемаме народната мъдрост, че добрият съсед е повече от брат, то колко по-хубаво е добрата съседка да е и наша родна сестра.

Св. евангелист Лука разказва в "Деяния Апостолски", 9-та глава, как станало обръщането на Савла към Христа. Огрян от голяма светлина и паднал на земята, поразен от чудното събитие, Савел говорил: "Господи, какво искаш да направя?" И разбира се, получил отговора, та от Савел да стане великия апостол Павел.

Вие също не можете да избегнете благословената си от Бога съдба. По пътя за Индианаполис вие също сте били безсилни да се противите на Христовото призвание – да бъдете ведно като Негови приятели. Господ Иисус Христос ви е призовал и повикал на този важен събор в храма на Божията Майка, за да Го прославите чрез непосредственото си общуване с Него като Негови избраници. Необходимо е и всеки един от вас като св. апостол Павел всякога да Го пита: "Господи, какво искаш да направя". Ако си в недоумение или земни мисли те смущават и не знаеш как да постъпиш – обърни сърцето си към Господа и Го запитай какво да направиш. Ако земна хитрост иска да те отклони от твоя дълг – кажи молитвено: "Господи, какво искаш да направя?" Тогава ще чуеш в сърцето си Иисусовия глас и ще вървиш заедно с Неговото благословение по избрания път на светлината.

В наше време на духовна оскъдица и слаба добродетелност, на заглъхнала съвест и мрачина в душата, на затъмнение у мисълта и разюзданост на устата, на изнемогване във вътрешните борби и отчаяние от постигнатия резултат, отечески ви моля – обърнете се с молитва към Иисуса: "Господи, какво искаш да направя?" и Той ще ви даде Своята мъдрост.

Нека по-силните във вярата и по-напредналите в добродетелта измежду вас да разберат, че това по-издигнато състояние е свързано и с по-големи задължения, защото вярата и добродетелността трябва да светят, за да се припалва вярата и добродетелността на много други сърца; трябва да бъдат елей, който да допълня много светилници.

Въпросите, които ще обсъждате на Събора по всяка вероятност са много и от различен характер, но каквито и проблеми да имате, обръщайте се към Иисуса с молитвените думи: "Господи, какво искаш да направя?" Бъдете ученици на Христа и Го следвайте, защото който искрено върви подир Него, той ще получи най-добрия отговор на всички тия въпроси.

С надежда, че осъществявате в живота си волята Божия за общо добро, ви благопожелаваме успешен Събор и спорна работа в утвърждаване на единомислието в светото Православие в Америка, Канада и Австралия.

Бог, „по Своето богатство да изпълни всяка ваша нужда” (Фил. 4:19).

Благодарим ви за непрестанните молитви и особено по време на моя престой в болницата.

„Благодатта да бъде с всички вас. Амин.” (Евр. 13:25).

Председател на Св. Синод
Патриарх Български


ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ
ДО ПОПАДИИТЕ И ДЯКОНИСИТЕ В БЪЛГАРСКАТА
ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЯ В САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ
ПО ПОВОД ГОДИШНОТО ИМ СЪБРАНИЕ НА 14 И 14 ЮЛИ 2006 г.
В ГРАД ИНДИАНАПОЛИС, ЩАТА ИНДИАНА, САЩ

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА ДУХОВНИ НАШИ ЧЕДА,

Приятно ни е от името на Св. Синод на Българската православна църква и от наше име отечески да поздравим попадия Джуния Толберт и всички попадии и дякониси в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, които участват във Втората Ви годишна сбирка на 13 и 14 юли 2006 г. в град Индианаполис, щата Индиана, САЩ.

Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Иосиф братски сподели хубавата вест с нас, че и тази година за втори път попадия Джуния Толберт и попадия Маргрет Бауман като организаторки са направили всичко възможно попадиите и дяконисите в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия да проведат втората си среща в църквата "Всех скорбящих радост" в Индианаполис, Индиана, на 13 и 14 юли 2006 г.

Миналата година попадия Джуния Толберт ни изпрати мило писмо за благословение на Първата ви среща в Бостон, щата Масачусетс. След провеждането на срещата, тя ни обрадва с приложени цветни фотографии и с приетите решения как по-добре да помогнете на съпрузите си свещници и дякони в тяхното пастирско служение.

Уверяваме ви, голяма духовна радост ни доставяте като ни уведомявате за вашите успехи. От сърце ви благодарим за топлите молитви особено по време на моето стоене в болницата. Писмата и имейлите ви до епархийския ви владика митрополит Иосиф за моето здравословно възстановяване бяха чути от всемилостивия Бог, Който продължава да ме милва с богатите Си милости и щедрости цели 92 години.

Всички вие като попадии и дякониси знаете, че думите на Господа Иисуса Христа "Духът е Който животвори; плътта нищо не ползва. Думите, що ви говоря, са дух и живот" (Йоан 6:63) са и слова на вашите съпрузи. Те са и ваши слова като първи помощници на отците ви съпрузи. Защото всяка попадия и дякониса е "една плът" със съпруга си. Но "плътта нищо не ползва", ако духът не животвори. Дето има дух, там има и живот. Духът оживотворява, дава разумен живот на всяко материално постижение и го прави трайно и полезно за човеците.

Словата, що говорят съпрузите ви, са "дух и живот", защото са словата Иисусови. Те са толкоз силни, че проправят път на човека във вечността. И като носителки на "благото иго" и "бремето леко", вярваме, че имате словото Иисусово в себе си и го следвате, както следвате мъжете си. Бидейки верни спътници в живота на свещениците и дяконите ни, вие живеете с вечните ценности на живота и ставате наследници и на живота и на вечността у Бога.

Св. апостол Павел допълва, че "ако живеем духом, по дух сме длъжни и да постъпваме" (Гал. 5:25). Ще рече, че вашият духовен живот трябва да се изрази и навън. За да има стойност за вас и за енорията и епархията и да е от значение пред Бога, вие трябва да оделотворите духовния си живот в добро, правда и любов.

Който живее духовно, той върши добро, постига добро и умножава доброто на земята. Който живее духовно, той търси правда и живее с поривите на правдолюбието. И още, който живее духовно, той върши дела на любовта, умножава любовта и я превръща в океан на доброто в света.
Прочее, като въздаваме благодарствена молитва към Господа и св. Богородица, радост на всички скърбящи, за вашия успех, радваме се, че правите добро, стремите си към правда и не възпирате силата на любовта си към всички човеци.

Бог да благослови срещата ви и да укрепи служението ви на добро, правда и любов.

Божията милост да пребъде над вас чрез благодатта и човеколюбието Му во веки.

Председател на Светия Синод
Патриарх Български


ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ
ДО УЧАСТНИЦИТЕ В ЕПАРХИЙСКАТА
ГОДИШНА МЛАДЕЖКА КОНФЕРЕНЦИЯ "МОЯТ ЖИВОТ В ХРИСТА",
ПРОВЕЖДАЩА СЕ ОТ 10 ДО 16 ЮЛИ 2006 Г. В ГРАД ИНДИАНАПОЛИС,
ЩАТА ИНДИАНА, САЩ

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА НАШИ МЛАДИ ДУХОВНИ ЧЕДА,

Приятно ни е от името на Св. Синод на Българската православна църква и от наше име отечески да поздравим всички ви и най-паче свещеническите дъщери Стефанида Бауман и Елена Коен за организирането и провеждането на ежегодната епархийска младежка конференция "Моят живот в Христа", която се провежда от 10 до 16 юли 2006 г. в град Индианаполис, щата Индиана, САЩ.

Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Иосиф братски ни уведоми за вашето благо намерение за 6-ти пореден път в единство и добра слога в такова множество да се срещнете отново, да се утешите един друг, да споделите възвишени чувства, да съчетаете полезното с приятното, в духовна атмосфера да изслушате добре подготвени лектори и да се обогатите в редовни богослужби сутрин и вечер с благодатта на Господа Иисуса Христа, любовта на Бога и Отца и общуването на Св.Дух.

В първото си послание до Коринтските християни, 24-26 стих, св. апостол Павел казва, че който се подвизава, се въздържа от много неща, за да получи награда. Това означава, че не само на младини, но и в напреднала възраст следва да се изпълняват известни правила, за да се постигат високи духовни цели.

Вие като млади хора, вярвам, че обръщате внимание на физическото си развитие. Нормално е да се възхищавате на красотата си, на хубавите форми на тялото, на силата, ловкостта, пъргавината, волята и издръжливостта, когато играете. Знайте, че при игрите вие си създавате и приятели, с които дружите, общувате и добрувате понякога за цял живот.

Това, разбира се, е полезно, но по-полезно е духовното подвижничество. Духовните упражнения укрепват духа, волята и сърцето. Въздържанието, например, е едно от най-важните условия за духовния ни растеж. Потребна е мярка в радостите и удоволствията, които не са отречени от нашата вяра.

Молитвата също е необходима, За да се усъвършенстваш духовно означава да си съсредоточен. Знаете, че при молитвата сърцето ни влиза в общение с Бога, от Когото получаваме сили за духовното ни издигане.

Прекрасно нещо е и чистотата. От младини още аз обичам чистата младеж. Помните за какво се е молил св. цар Давид в покайния се псалом: "Сърце чисто създай в мене, Боже". А в Притчи Соломонови 4:23 четем: "От всичко, що е за пазене, най-много пази сърцето си, защото от него са изворите на живота". Не може духовно да напредва оня, който не пази "изворите на живота". Само този, който пази чисто сърцето си, уверявам ви, само той може духовно да възлезе много високо.

Точно това ви молитстваме от сърце – да се възкачвате духовно все по-нагоре и по-високо като поддържате пламенността на духа си (Рим. 12:11) и живеете достойно за Христовото благовестие, като стоите в един дух и се подвизавате единодушно за евангелската вяра (Фил. 1:27).

Бог да ви подкрепя в нелекия духовен подвиг и да ви дари с неизказана духовна удовлетвореност от постиженията си.

Благодарим ви за чистите младежки молитви по време на моето здравословно възстановяване в болницата.

Божието благословение да бъде над всички вас.

Председател на Светия Синод
Патриарх Български

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...