Патриарх Алексий връчи премиите на Фонда за единство на православните народи


Източник: Патриархия.Ру

На 21 януари в залата на Църковните събори на храма Христос Спасител бяха връчени премиите на Фонда за единство на православните народи "За голям принос в делото на укрепването на единството на православните народи" за 2005 г. Церемонията бе ръководена от Негово светейшество Патриарх Алексий II.

Носители на наградата този път станаха Анастасий, архиепископ Тирански и Албански, президентът на Република Кипър Тасос Пападопулос, кметът на Москва Юрий Лужков и Православният Баламандски университет (Триполи, Ливан).

Във встъпителното си слово Патриарх Алексий отбеляза, че премиите, присъждани от Фонда вече за шести път, стават "все по-значими за народите от източнохристиянското духовно пространство".
Според Негово Светейшество изминалата година е била трудна за православната общност и за цялото човечество – те са се сблъскали с политически, военни и природни изпитания, в това число и със заплахата на глобалния екстремизъм и терор.

"Но заедно с това годината отново показа, че единението на хората с добра воля може да реши много проблеми. И православният свят дава особен принос за напредъка на цялото човешко семейство", отбеляза той.

"Укрепването на единството на народите с източнохристиянска духовна традиция е сред най-насъщните задачи на времето", каза Патриарх Алексий.

Премиите на Фонда за единство на православните народи се връчват на хора и организации, допринесли за засилването на световната православна общност и междуправославните връзки.
Сред наградените през предишните години са Иерусалимският Патриарх Диодор (2000), Сръбският Патриарх Павле (2001), Антиохийският Патриарх Игнатий IV (2002), Александрийският Патриарх Петър VII (2003), Българският Патриарх Максим (2004), президентът на Беларус Александър Лукашенко (2000), руският президент Владимир Путин (2001) и други.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...