Патриарх Алексий: В Беларус има грижа за хората


Източник: Патриаршия.Ру

В послание до белоруския президент Александър Лукашенко Негово светейшество руският патриарх Алексий подкрепи белоруското правителство и оцени високо усилията му за подобряване на жизнения стандарт, мира и сигурността в страната. Той изрази надежда, че успешното партньорство между белоруската Църква и държава ще продължи да се развива и занапред.

До Негово Превъзходителство
Александър Григориевич ЛУКАШЕНКО,
Президент на Република Беларус

Ваше Превъзходителство, уважаеми Александър Григориевич!

Сърдечно Ви поздравявам с убедителната победа на протеклите избори за Президент на Република Беларус.

Виждайки впечатляващите резултати на Вашата работа на този пост, многонационалният народ на Републиката отново Ви оказа своето доверие и подкрепи с мнозинството от гласовете си Вашата кандидатура.

Многовековната история на Бяла Рус е богата на събития. Но във всички обстоятелства и изпитания нейните жители са показвали пример за мъжествено бранене на своята земя, вярност на древните традиции, силен дух, отзивчивост и доброта.

В качеството си на Предстоятел на Руската православна църква, аз усещам голяма радост от добрите отношения, установили се през изминалите години между духовните и светските лидери на Беларус, които са призовани да се грижат съвместно за възстановяването на разрушените в миналото светини, за духовното възпитание, християнската просвета и нравственото здраве на обществото. Вашият личен принос за това добро и важно дело е голям и очевиден.

Радва ме фактът, че днес Република Беларус успешно преодолява всички временни трудности и изпитания, а ръководството на страната проявява на дело грижа за хората, създава благоприятни условия за достоен живот и труд, развива инфраструктурата на градовете и селата, отделя особено внимание на проблемите на сигурността, мира и общественото съгласие. Имах възможността да се убедя в това по време на многобройните ми пастирски посещения в Беларус, по време на които аз се срещах с Ваше Превъзходителство, с длъжностните лица и гостоприемните жители на Републиката.

Надявам се, че партньорството между Църква и държава, спомагащо за духовното единение, нравственото и материално добруване на братския белоруски народ, ще продължи да се развива.
Желая Ви, уважаеми Александър Григориевич, здравина на душевните и телесни сили, мъдрост, търпение и успех в работата Ви за добруването на родната земя, която Ви очаква и занапред.

Божията помощ да Ви съпътства във Вашето служение на високия и отговорен пост на Президент на Република Беларус.

С искрено уважение,
+АЛЕКСИЙ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИ И НА ЦЯЛА РУСИЯ

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...