Патриарх Алексий изпраща руски космонавти с кръст



Източник: Интерфакс

Патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий ІІ е предал на руските космонавти кръст, който да бъде доставен в околоземната орбита от 13-ия екипаж на международната космическа станция, чиято експедиция започва на 30 март.

„По-преди също изпращахме православни светини в орбита, и те съпътстваха космонавтите в полетите им. Изпращахме икони, а сега им предаваме кръст като символ на Великия пост и увенчаващата го Пасха Христова”, – е казал патриархът на срещата си в Москва с ръководителя на Федералната космическа агенция на Русия Анатолий Переминов и космонавта Алексей Леонов.

Той е призовал за развиването на отношенията между държавите по света в сферата на космическите проекти. „Дай, Боже, отношенията между всички космически държави да се развиват и в бъдеще. Кръгът на участниците в космическите проекти се разширява. За първи път Бразилия ще изпрати свой космонавт в предстоящата космическа експедиция. Желая от душа да се развиват космическите изследвания, които са толкова необходими за всички жители на Земята”, – е заявил патриарх Алексий.

По думите на руския предстоятел, вече е станало традиция на празниците Пасха и Рождество „да влизаме в пряка връзка с космическия екипаж”.

„Надявам се, че с този екипаж, който ще се отправи в орбита на 30 март, в деня на Пасхалните празници пак ще се свържем и ще имаме възможност да поздравим космонавтите и да предадем на вярващите техните поздрави от космоса”, – е отбелязал Алексий ІІ, чиито думи се цитират от църковно-научния център „Православна енциклопедия”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...