Патриарх Алексий и патриарх Вартоломей: Заедно носим отговорност за православното единство


Тази сутрин в Киев след края на Божествената литургия, отслужена съвместно от предстоятелите на Московската и Вселенската патриаршия, двамата предстоятели беседваха заедно в митрополитската резиденция в Киевско-Печорската лавра, съобщава пресслужбата на Московската патриаршия.

Срещата, на която присъстваха също и Киевският митрополит Владимир, Смоленско-Калининградският Кирил, Коломненският Ювеналий и представители на делегацията на Вселенската патриаршия, продължи около час. След това двамата предстоятели дадоха пресконференция за представителите на медиите.

Двамата подчертаха братските отношения между двата най-авторитетни трона на православния свят. "В беседата със Светейшия Патриарх Алексий ние възобновихме решимостта си да работим за развитието на нашите отношения – заяви патриарх Вартоломей. – Всички заедно носим отговорност за православното единство". "Във всяко семейство могат да възникнат проблеми" заяви от своя страна патриарх Алексий. "И двамата сме съгласни, че те трябва да се решават по пътя на диалога", подчерта той. На срещата се е стигнало до споразумение относно срещата на всички православни патриарси тази есен във Фенер и за активизиране на съвместната работа на представителите на двете Църкви за решаването на спорните въпроси между тях. Срещата беше високо оценена и от "външия министър" на Московската патриаршия митрополит Кирил. "Много се надяваме, че тя ще даде нов импулс на нашите отношения", каза той.

По думите на владика Кирил, патриарх Вартоломей е изразил ясно своята позиция за това, че църковното разделение в Украйна може да се преодолее само по каноничен път. Двамата предстоятели са подчертали пълното си единство по въпроса за недопустимостта на нарушаването на каноничния ред в световното Православие и на създаването на разколнически и неканонични структури. Темата за отделянето на Украинската православна църква от Москва "изобщо не е на дневен ред", заяви Кирил. "Тя съществува само в нечии глави", добави той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...