Патриарх Алексий и президентът Путин почетоха жертвите на „руската Голгота“



Източник: Интерфакс

На 30 септември в присъствието на руския президент Владимир Путин патриархът на Москва и цяла Русия Алексий отслужи в храма "Св. руски новомъченици и изповедници" в Бутово панихида за жертвите на политическия терор по комунистическо време.

Патриархът благодари на държавния глава за това, че той отдава дължимото на жертвите на "руската Голгота". Бутово е едно от многото места на масови разстрели в Съветския съюз. През 30-те години на миналия век там са завършили насилствено живота си хиляди невинни хора от Москва и Московска област. Той провъзгласи вечна памет на "всички претърпяли мъченическа смърт". "Помним онези, които са загинали тук, и им провъзгласяваме вечна памет. Молим се за упокояване на душите им в небесните обители", каза той.

Патриархът нарече Бутовския полигон "свято и трагично място". "Тук лежат 335 души, канонизирани като мъченици и изповедници от нашата Църква… Повече от 20 хиляди наши сънародници са намерили тук смъртта си – хора от различни нации, вери, социално положение, от обикновени хора до държавници и църковни йерарси", добави Негово светейшество.

От своя страна президентът Владимир Путин свърза трагедията на хората със самата същност на комунистическата идеология. "Така се получава, когато хората се опитват да поставят една привлекателна на пръв поглед, но всъщност празна идея над основополагащите ценности – човешкия живот, правото и свободата" каза Путин и отбеляза факта, че по съветско време са били унищожавани "най-кадърните хора, елитът на нацията". "И до днес усещаме последиците на тази трагедия върху себе си", подчерта президентът.

Към днешна дата са установени имената на около хиляда свещенослужители и миряни на Руската православна църква, разстреляни в Бутово, стотици от тях са канонизирани като новомъченици.

През 2004 г. на Бутовския полигон започна строителство на храм в чест на руските новомъченици и изповедници. През пролетта на 2007 г., той бе осветен от патриарх Алексий и първоиерарха на Руската задгранична църква митрополит Лавър. През август 2007 г. на полигона бе установен огромен дървен кръст от Соловецкия манастир в знак на символична връзка между двете места на "руската Голгота" – Бутово и Соловки.

По данни на историко-просветителското сдружение "Мемориал" около 12,5 млн. души са станали жертви на политически репресии в бившия Съветски съюз.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...